Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Denis Čarkadžić za Fokus.ba

Dva su ključna razloga pobjede “Četvorke”

Sarajevo: Predstavljeni kandidati stranaka Četvorke za načelnike devet općina Kantona Sarajevo
17.08.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na danasnjoj konferenciji za medije Cetvorka (SDP, Nasa stranka, Nezavisna bosanskohercegovacka lista i Narod i pravda) su predstavile svoje kandidate za nacelnike devet opcina u Kantonu Sarajevo. Predrag Kojovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

SDA je u svim većim centrima poput Zenice, Goražda, Bihaća i Tuzle doživjela teške poraze, a u Kantonu Sarajevo udarac čije će prve posljedice biti najvidljivije unutar same stranke, kaže Čarkadžić

Ono što se desilo u nedjelju, 15. novembra dokaz je da čak i lokalni izbori mogu polučiti takve rezultate koji mogu pokrenuti velike promjene na političkoj sceni, što će se nesumnjivo desiti nakon lokalnih izbora 2020. godine, izjavio je za Fokus.ba politički analitičar Denis Čarkadžić.

Kako ističe, bez obzira na pritiske koje lider SNSD-a Milorad Dodik već čini, jasno je da će se, nakon što je opozicija u RS-u preuzela Banju Luku i Bijeljinu, početi osipati većina u Narodnoj skupštini RS, te da poraz SNSD-a u ova dva grada znači početak kraja vladavine te partije.

– U Federaciji BiH SDA je u svim većim centrima poput Zenice, Goražda, Bihaća i Tuzle doživjela teške poraze, a u Kantonu Sarajevo udarac čije će prve posljedice biti najvidljivije unutar same stranke, te ukoliko njeno rukovodstvo veoma brzo ne bude napravilo prave poteze, urušavanje SDA bi moglo poprimiti razmjere od kojih bi se ova stranka teško mogla oporaviti za duže vrijeme, kaže Čarkadžić.

Kako kaže, dva su ključna razloga pobjede “Četvorke”. Prvi je veliko, i godinama akumulirano nezadovoljstvo građana načinom na koji su vođene lokalne zajednice u KS, a drugi činjenica da je ovoga puta opozicija uspjela da to nezadovljstvo materijalizuje fokusirajući ga u jednu tačku – zajedničkog kandidata, uspjevši na taj način da, između ostalog, kampanju dovede na nivo referenduma za ili protiv SDA.

– Pored ovoga, veliki uticaj na poraz SDA imala je i afera “Asim”, gdje je izostanak pravilne reakcije vrha stranke prvo bio okidač za izlazak Aljoše Čamapare, ali očigledno i razlog nezadovoljstva dobrog dijela kantonalnih i opštinskih struktura ali i same baze SDA u KS, te je tokom kampanje SDA u tom kantonu izgledala kao raštimani orkestar.

Obzirom da odlično poznaje odnose, ličnosti i stanje u SDA, Konaković je ove slabosti znalački iskoristio, vodeći kampanju “Četvorke” na način na koji SDA nije imala adekvatan odgovor, ističe Čarkadžić.

Kako će sve ovo uticati na Opšte izbore 2022., navodi on, prerano je govoriti, ali na rezultate na izborima u Mostaru sasvim sigurno hoće, te je za očekivati da bi SDA i na tim izborima mogla imati rezultat koji je daleko ispod njihovih očekivanja.