Dvadeset godina od reakitviranja Karađoz-begove medrese

BiH

Karađoz-begova medresa

Karađoz-begova medresa u Mostaru, inače najstarija odgojno obrazovna ustanova u Hercegovini, ovih dana proslavila je dvije decenije svoga rada nakon što je reaktivirana 1995. godine.

Tim povodom mostarska medresa organizovala je manifestaciju pod nazivom “20 godina sa vama”, u okviru koje je održana i večer Kur'ana, naučni skup “Medresa od tradicije do savremenosti” kao i svečana akademija u Narodnom pozorištu Mostar.

Direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek

Direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek

Direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek, koji je također srednje obrazovanje stekao u ovoj školi, u razgovoru za AA kazao je kako je prije svega ponosan na uspješan rad medrese u proteklih 20 godina.

“Za ovih 20 godina 602 diplomanta i diplomantice su završile Karađoz-begovu medresu. Većina ih je svakako iz BiH, ali isto tako imali smo učenike iz Crne Gore, Srbije, Turske, Francuske, Holandije, SAD-a”, kazao je Tulek, dodavši da je velika draž za jednu školu kada ima priliku ugostiti učenike iz svih djelova svijeta.

Naglasio je također da su svršenici Karađoz-begove medrese u Mostaru bili studenti ili studiraju na fakultetima i univerzitetima širom svijeta, Australije, SAD-a, brojnih zemalja Zapadne Evrope te Bliskog Istoka.

Tulek je dodao da su učenici ove škole zadovoljni obrazovanjem u medresi, a ono što je cilj ove obrazovne ustanove jeste da u budućnosti kontinuirano radi na poboljšanju uslova za život i obrazovanje njenih učenika, poboljšanju kvaliteta nastave kao i praćenju savremenih trendova odgoja i obrazovanja.

Karađoz-begova medresa

Mostar je nekada imao ukupno 11 medresa koje su predstavljale visokoobrazovne institucije toga vremena. Najstarija i najpoznatija među njima jeste Karađoz-begova medresa (KBM), koju je davne 1557. godine osnovao poznati mostarski vakif Muhamed, poznatiji kao Karađozbeg.

Ova medresa je tokom svoga postojanja iznjedrila mnoge poznate učenjake (alime) iz oblasti islamskih nauka, književnosti, filozofije i dr. Iz novijeg perioda dovoljno je spomenuti velikog mostarskog učenjaka i učenika ove medrese Mustafu Ejubovića, koji je poznatiji kao šejh Jujo.

Tu su i hadži Abdullah ef. Riđanović, hadži Ahmed Šaćir ef. Džabić, hadži Sidki ef. Karabeg. Ova trojica bili su i mostarske muftije. Karađoz-begova medresa neprestano je radila do 1918. godine. Nakon pauze od 77 godina medresa je ponovo počela je sa radom okončanjem agresije na BiH 1995. godine.