BiH

Institut za javno zdravstvo

Dvije osobe u RS-u preminule od gripe

05/02/2020

U bolnicama su prijavljena 54 oboljela od teške respiratorne infekcije, navodi se u saopštenju

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci prijavio je dva smrtna ishoda pacijenata oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije, koji su bili pozitivni na virus gripa A i B, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

UKC je ova dva slučaja prijavio u protekloj sedmici, a riječ je o osobama starije životne dobi sa višestrukim pridruženim oboljenjima.

U Republici Srpskoj su prošle sedmice domovi zdravlja prijavili 5.693 akutnih respiratornih infekcija, te 1.243 oboljenja slična gripu.

U bolnicama su prijavljena 54 oboljela od teške respiratorne infekcije, navodi se u saopštenju.

Prošle sedmice među oboljelima od teške akutne respiratorne infekcije 16 ih je prijavljeno u UKC-u u Banjaluci, 22 u dobojskoj bolnici, sedam u bolnici Bijeljina, četiri u bolnici Zvornik, po dva slučaja u bolnicama Prijedor i Istočno Sarajevo i jedan u bolnici Foča.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a  navode da je od početka sezone 1. oktobra prijavljeno ukupno 66.605 akutnih respiratornih infekcija, 10.961 oboljenje slično gripu i 247 teške akutne respiratorne infekcije.

Od početka sezone najveću učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripu imala je regija Istočno Sarajevo, a najmanju Bijeljina i Zvornik, dok je najviše slučajeva teške akutne respiratorne infekcije od početka sezone prijavljeno u dobojskoj bolnici.

Najveći broj oboljelih od oboljenja sličnih gripu je u uzrastnim grupama od pet do 14 godina, te od rođenja do četiri godine, dok je u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše u uzrastnim grupama od rođenja do četiri godine i od 30 do 64 godine.

Iz Instituta napominju da je neophodno redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, te često provjetravanje prostorija, a posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak.

“Trajanje posjete treba svesti na minimum, ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim”, navode iz Instituta

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.