FUP

Uposlenica KPZ Sarajevo uhapšena zbog lažne diplome

kpz sarajevo (1)

Pretresen je stambeni objekat koji koristi osumnjičena

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti i tom prilikom su lišili slobode bivšu uposlenicu Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu inicijala E.H. (1958.) koja se sumnjiči za počinjenje krivičnih djela “krivotvorenje isprave” i “prijevara” iz Krivičnog zakona FBiH.

Iz FUP-a navode da osnovi sumnje proizilaze iz činjenice da je osumnjičena E.H. protupravno pribavila lažnu diplomu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koju je potom koristila kao dokaz završene visoke škoske spreme prilikom zaposlenja u različitim institucijama od 2008. do jula 2019., a čime je oštetila budžete Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo za neutvrđen novčani iznos.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, pretresen je stambeni objekat koji koristi osumnjičena, pri čemu su pronađeni i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osoba lišena slobode je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je u zakonskom roku predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, saopćeno je iz FUP-a.