BiH

istraživanje

Dvije trećine građana ocjenjuju situaciju u pravosuđu BiH nezadovoljavajućom

30/07/2021

Dvije trećine građana BiH smatra da je potrebno vraćanje stranih sudija i tužilaca u Sud i Tužilaštva BiH

Dvije trećine građana procjenjuju trenutnu situaciju u pravosuđu Bosne i Hercegovine nezadovoljavajućom, pokazalo je istraživanje percepcije građana o stanju u pravosuđu koje je za potrebe Ureda visokog predstavnika provela agencija Ipsos.

Istraživanje je provedeno u martu 2021. godine na reprezentativnom uzorku građana BIH starosti 15 i više godina.

Prema ovom istraživanju, većina građana BiH bi podržala Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ili visokog predstavnika da interveniše u pravosuđu ako bi takva intervencija bila usmjerena na uklanjanje korumpiranih sudija i tužilaca.

Dvije trećine građana BiH smatra da je potrebno vraćanje stranih sudija i tužilaca u Sud i Tužilaštva BiH.

Sedam od deset građana BiH, podržava visokog predstavnika da u skladu sa svojim ovlastima sankcioniše tužioce koji ne postupaju po krivičnim prijavama u razumnom roku (drže ih u ladici, vode predmet u zastaru).

Građani Federacije BiH bi podržali Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ili visokog predstavnika da interveniše u pravosuđu, ako bi takva intervencija bila usmjerena na uklanjanje korumpiranih sudija i tužilaca.

Oni također smatraju da je potrebno vraćanje stranih sudija i tužilaca u Sud i Tužilaštva BiH.

S druge strane, građani Republike Srpske i Distrikta Brčko ne podržavaju visokog predstavnika u sankcionisanju tužilaca koji ne postupaju po krivičnim prijavama u razumnom roku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.