Slobodanka Tošić i Višnja Aćimović

Dvije žene iz BiH na crvenoj potjernici Interpola, jedna optužena za ubistvo 37 ljudi

visnja slobodanka interpol

Dvije žene iz BiH se nalaze na Interpolovoj crvenoj potjernici i među najtraženijim ženama u Evropi…

Nekadašnja misica BiH, Playboy zečica i učesnica rijalitija Slobodanka Boba Tošić nalazi se na crvenoj interpolovoj potjernici zbog pomaganja Darku Elezu u pokušaju ubistva svog kuma Đorđa Ždrala. Pokušaj se dogodio aprila 2006. godine, a njena uloga bila je da namami žrtvu na mjesto gdje su u zasjedi čekali, kako se tada sumnjalo, Darko Elez i Branimir Minić.

Kako je i sam Đorđe ispričao tokom svjedočenja u predmetu kodnog naziva “Lutka”, misica i on su se upoznali u zatvoru, gdje je dolazila svome djedi u posjetu, a jednom ju je vidio u društvu Darka Eleza. Kad god bi se poslije toga viđali, Slobodanka je insistirala da stakla njegovog automobila budu zatamnjena.

Kobnog dana, Slobodanka je poslala sms poruku Ždralu da je odveze kod drugarice po skripte. Kada je izašla iz automobila, napadači su zapucali na Ždrala. Kako je kasnije ispričao, vidio je Slobodanku kako rukom prekriva usta a onda su se začuli pucnji.

Slobodanka Tošić

Đorđe Ždralo izvukao je živu glavu samo zahvaljujući tome što se puška jednom od napadača zaglavila. Iako ranjen, uspio je da ode do obližnjeg kafića čiji je vlasnik njegov prijatelj (koji je kasnije ubijen) a potom u bolnicu u kojoj je proveo samo jednu noć, strahujući za svoj život.

Tošićeva je kasnije pred sudom u Bosni i Hercegovini osuđena na dvije i po godine zatvora zbog saučesništva ali i zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi, dok je Darko Elez sa ostalim osumnjičenima oslobođen optužbi u Srbiji. Tako je, na kraju, misica ostala jedina osuđena u ovom predmetu.

Slobodanka Tošić bila je misica BiH i bivši model Playboya

Slobodanka je boravila u Srbiji gdje ju je jedno vrijeme navodno krio poslanik Žika Gojković. Ona je navodno jedno vrijeme i živjela u njegovom stanu, a otvoreno su se zajedno pojavljivali u javnosti, piše Blic.

Zanimljivo je da su se Elez i Ždrale upoznali u Kazneno-poporavnom zavodu “Kula”. Tokom jednog svjedočenja, Ždrale je ispričao da nisu bili toliko dobri prijatelji, zbog čega ga je začudilo kada ga je 2005. godine Darko pozvao da mu krsti sina, što je, kako je rekao, prihvatio zbog srpskih običaja. Obojica se trenutno nalaze na izdržavanju zatvorske kazne za druga djela.

Još jedna žena sa crvene potjernice Interpola povezana je sa zločinima u BiH. Radi se o Višnji Aćimović rođenoj u Kladnju, poznatijoj po nadimku Beba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv nje podiglo optužnicu zbog streljanja 37 Bošnjaka u Vlasenici 1992. godine.

Radio Slobodna Evropa prenosi 2017. godine da je Aćimovićeva saslušana u Beogradu, prilikom čega je izjavila da nema povjerenja u tužilaštvo BiH, te da se neće odazvati pozivu na suđenje. Zločin koji joj je stavlja na teret dogodio se 1992. blizu logora Sušica u koji su dovođeni Bošnjaci.

– Svjesno i voljno, zajedno sa još jednim vojnikom, lično je učestvovala u ubistvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici – naveo je tada potparol Tužilaštva BiH. Pucanjem iz vatrenog oružja, kako navodi optužnica, strijeljala je žrtve, a njihova tijela su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su streljani.