Dvogodišnja istraga protiv Gorana Salihovića još traje

BiH

Goran-Salihovic-Rifat-Konjic

Iako je Državno tužilaštvo pokrenulo krivičnu istragu protiv bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića prije dvije godine, optužnica još nije podignuta.

U Tužilaštvu BiH nisu odgovorili na pitanja da li uskoro očekuje podizanje optužnice protiv Salihovića, zašto istraga toliko dugo traje i da li je istraga obustavljena.

“Pitanja su poslana u proceduru”, kazao je glasnogovornik Boris Grubešić.

Salihovićeva Odbrana je potvrdila da je njegovo ispitivanje kao osumnjičene osobe završeno prije nekoliko mjeseci i da ne znaju da li će uskoro biti podignuta optužnica.

Salihović je trenutno po funkciji tužilac u Tužilaštvu BiH, nakon odluke disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV), kojom je smijenjen s pozicije glavnog tužioca.

Da nije došlo do disciplinskog postupka i pokretanja istrage, Salihoviću bi kao glavnom tužiocu mandat istekao u februaru iduće godine.

U protekle dvije godine, na mjestu vršiteljice dužnosti glavnog tužioca nalazi se Gordana Tadić. Konkurs za imenovanje stalnog glavnog tužioca je trenutno u toku, a prethodno je poništen zbog izmjena Pravilnika VSTV-a. Tadić je kandidatkinja za novog glavnog tužioca.

U disciplinskoj tužbi protiv Salihovića navedeno je da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Tokom disciplinskog postupka iskaze su davali tužioci Božo Mihajlović, Eldina Biuk, Mirza Hukeljić, Dubravko Čampara i drugi, ali uglavnom iza zatvorenih vrata, kao i Nikola Špirić, koji je nedavno stavljen na američku crnu listu zbog navodne umiješanosti u koruptivna djela.

Špirić je na disciplinskom ročištu kazao da je sa Salihovićem uvijek imao “profesionalnu i ljudsku komunikaciju u interesu države”.

“Nelogično bi bilo na mjestu na kojem sam bio da nisam imao komunikaciju sa svim bitnim državnim ljudima, u koje spada i tadašnji glavni tužilac”, rekao je tada Špirić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara.

Drugostepenom presudom Disciplinske komisije Salihović je smijenjen sa pozicije glavnog tužioca i ostao je da bude tužilac Tužilaštva BiH.

Komisija je utvrdila njegovu odgovornost u vezi sa kršenjem službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija tužba koja se odnosi na omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene i za miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti.

Salihović je uložio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je utvrdio da je disciplinski postupak protiv njega nerazumno dugo trajao. Nakon toga, uložio je još jednu apelaciju, a zbog “povrede prava na pravičan postupak”.

U međuvremenu, nalazio se na bolovanju i u vezi s krivičnom istragom ispitivan je u svom stanu u Tuzli, da bi to ispitivanje bilo nastavljeno u Tužilaštvu BiH.

Kako je izjavio Salihović je početkom ove godine saslušavan po sat vremena zbog njegovog zdravstvenog stanja.

“Ja želim detaljno sve kazati, iako to mnogima u Tužilaštvu ne odgovara”, rekao je Salihović u januaru ove godine.

Salihovićev bivši šef kabineta Hasan Pleh je prvobitno smijenjen s pozicije, ali je zatim presudom Suda BiH vraćen na poziciju.

Pleh je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da ne može davati izjave, niti bilo šta komentarisati.