Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Džaferović: Ako tako nastavimo, možemo očekivati kandidatski status 2021.

20200930_2_44606896_58532193_Web (1)

Kada je u pitanju proširenje EU-a, naveo je da je danas na svim sastancima kazano da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU-a i da BiH treba da nastavi da predano radi na ispunjavanju svih obaveza iz tih 14 prioriteta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je danas u Briselu, zajedno s ostala dva člana Predsjedništva Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem imao sastanke s najvišim zvaničnicima Europske unije (EU), poručio je kako im je kazano da je BiH napravila značajne iskorake na evropskom putu i, ako tako nastavi, iduće godine može očekivati dobijanje kandidatskog statusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je konstatovao kako su danas imali vrlo korisne sastanke i da je ovo vrlo korisna posjeta za BiH. Kako je rekao, žao mu je što su neki mediji prenijeli kao da postoje neki nesporazumi, misleći na fotografisanje u Briselu. Džaferović je demantovao postojanje bilo kakvog nesporazuma, istaknuvši da se radi o najobičnojoj zloupotrebi.

“Mi danas možemo da saopštimo dobre vijesti za BiH, a dobre vijesti za BiH su da će EU iduće sedmice objaviti dva izvještaja, jedan od njih se tiče proširenja, a drugi izvještaj se tiče paketa ekonomske podrške Zapadnom Balkanu”, rekao je Džaferović.

Kada je u pitanju proširenje EU-a, naveo je da je danas na svim sastancima kazano da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU-a i da BiH treba da nastavi da predano radi na ispunjavanju svih obaveza iz tih 14 prioriteta.

“Ukoliko to bude tako, onda možemo očekivati kandidatski status u toku iduće, 2021. godine. To je danas kazano na ovima sastancima”, rekao je Džaferović, te dodao:

“Kada je u pitanju paket ekonomske podrške regiji Zapadnog Balkana, on će iduće sedmice biti predstavljen i to je vrlo značajan paket koji treba da podrži infrastrukturu, energetski i ekološki razvoj cijelog regiona Zapadbnog Balkana, od toga se dobar dio odnosi na BiH”, naveo je Džaferović, podjećajući da će se iduće sedmice govoriti u svim glavnim gradovima zemalja regiona o detaljima tog paketa.

Dodao je kako je danas bilo riječi o brojnim drugim temama, prije svega, o temi migracija.

“BiH je opterećena problemom ilegalnih migracija, imat ćemo punu podršku EU-a da se što uspješnije nosimo i s tim problemom. EU je pripremila novi pakt ili novi plan za rješavanje pitanja migracija, on je trenutno na diskusijama među zemljama članicama, i on će pomoći da se BiH uspješnije nosi i s problemom ilegalnih migracija i da se smanji broj ilegalnim migranata u BiH”, rekao je Džaferović.

Naglasio je, također, kako je bilo riječi i o regionalnoj saradnji.

“Nama je danas ovdje jasno kazano da je ono što se kod nas u Bosni i Hercegovini naziva ‘mini Šengen’, da je to ustvari realizacija četiri slobode na kojima počiva EU kada je riječ o kretanju ljudi, robe, kapitala i usluga. Da je to nešto što će biti standardizirano u skladu sa pravilima EU-a i da to nije nikakva zamjena za evropski put bilo koje države nego da je to ustvari priprema tih država za članstvo u EU-u”, istakao je Džaferović.

Na kraju je dodao kako je bilo govora o obilježavanju 25 godina potpisivanja Dejtonskog sporazuma, te kako su pozvali visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella da dođe tog dana u BiH, što je, prema njegovim riječima, Borell i prihvatio.