Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Dodik: Moramo učiniti napore da dođemo do statusa kandidata za članstvo u EU

20200930_2_44606896_58532193_Web
„Ljubačevo” je važno i zbog helektita – izuzetno rijetkog pećinskog nakita igličastog oblika (Foto: CIN)

Naglasio je kako paket ekonomske pomoći EU, koji se usaglašava, obuhvata sektore i oblasti koji su veoma važni, kao što je izgradnja autoputa, željeznica, plinovoda i igitalnih koridora koji će povezati sve glavne gradove zemalja Zapadnog Balkana

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je sastanak državnog vrha BiH sa predstavnicima Evropske unije u Briselu uspješnim i dobrim, akcentirajući posebno temu proširenja evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mislim da smo mogli da čujemo da je bilo nekog napretka u vezi sa određenim pitanjima u Bosni i Hercegovini i da bi trebalo da učinimo još neke napore kako bismo iduće godine mogli zajedno sa evropskim komesarom i zemljama članicama EU da radimo na tome da dođemo do statusa kandidata za članstvo. Ja to podržavam i smatram da treba na tome da se radi”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako paket ekonomske pomoći EU, koji se usaglašava, obuhvata sektore i oblasti koji su veoma važni, kao što je izgradnja autoputa, željeznica, plinovoda i igitalnih koridora koji će povezati sve glavne gradove zemalja Zapadnog Balkana. Dodao je kako će u tom pogledu biti utvrđeno 18 projekata.

Kad je riječ o neregularnim migracijama, Dodik je kazao kako “EU ulazi u novi pakt o migrantima”.

“EU ulazi u novi pakt o migrantima, koji podrazumijeva da se migranti zadrže na granicama, ali na svim granicama, a oni koji su unutra, da se izbace, svi koji ne treba da budu tu. To je nešto što smo vidjeli u realizaciji nekih zemalja, ali je to jedini način na koji možemo poslati jasnu proruku da ne želimo da trpimo ulazak migranata na način kako smo to gledali u prošlosti. U tom pogledu, mislim da će usaglašena politika EU biti primjenjiva i na Zapadni Balkan, kako su rekli, na istim principima i odnosima, i mislim da će i određena finansijska podrška biti u svemu tome”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao kako podržava ideju “malog Šengena” i da on podrazumijeva implementaciju vrijednosti EU-a, te da će to biti tema samita Zapadni Balkan – Evropska unija 10. novembra.

Prenio je kako su zvaničnici EU svjesni da je BiH složena država, da pozdravljaju određeni napredak koji je učinjen, ali da su svjesni da ima problema na kojima i dalje treba raditi. Kazao je da su iz EU naročito pozdravili održavanje izbora u Mostaru, zakazanih u decembru.