član predsjedništva bih

Džaferović: Anticivilizacijski je negirati genocid

komsic dzaferovic

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine

Teško je biti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u zemlji u kojoj njen predsjedavajući negira genocid koji se desio u Srebrenici, poručio je danas u Potočarima Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

On je istakao da je to vrlo teško za njega, ali anticivilizacijski za onoga ko negira genocid.

“Civilizacijski je poštovati žrtve genocida, odavati im poštovanje, pomagati im, a anticivilizacijski je negirati genocid. Anticivilizacijski je veličati zločince koji su ga počinili i ja sam potpuno uvjeren da će vrijeme koje je pred nama donijeti ono što je normalno. To je isto što i borba dobra i zla. Dobro će uvijek pobijediti. Nadvladat će civilizovani svijet. Pozivam sve one koji se za sada ponašaju necivilizacijski prema ovom planetarnom zločinu, genocidu da se konačno počnu ponašati civilizacijski”, poručio je Džaferović.

On je kazao da se međunarodne presude moraju poštovati i da se oko toga ne može dogovarati ili izražavati dobra volja.

“Nemamo se oko toga šta dogovarati, presude se moraju poštivati. Prema tome, mi koji poštujemo presude međunarodnih i domaćih sudova ćemo to nastaviti i insistirat ćemo da to ubuduće čine i oni koji ih ne poštuju.

I porodice žrtava od onih koji ne poštuju presude trebaju uporno i ustrajno, zajedno s nama, tražiti da počnu poštovati presude”, poručio je Džaferović prije početka današnje komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici.

On je istakao da se do sada nekoliko puta u Parlamentu BiH pokušalo s donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida i kažnjavanja negiranja genocida, ali da zbog onih koji osporavaju genocid i mogućnostima koje imaju u parlamentarnim procedurama i blokadama nisu dobili taj zakon.

“Mi ćemo nastaviti da se borimo da taj zakon dobijemo, jer mislim da je to jedino moguće rješenje. Imati zakon koji zabranjuje negiranje genocida je put od kojeg nećemo odustati”, zaključio je član Predsjedništva BiH.