Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džaferović: Formalna većina od 22 poslanika postoji u Parlamentu BiH

BiH

dzaferovic
Foto: Anadolija

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da formalno posmatrano, kada se saberu političke stranke koje participiraju u vlasti, postoji parlamentarna većina u Parlamentarnoj skupštini BiH od 22 poslanika.

On je podsjetio da je i do sada postojala situacija da se parlamentarna većina na nivou BiH formira od zakona do zakona.

“I kada nije bilo ovih rasprava o tome da li postoji parlamentarna većina ili ne, postojala su različita glasanja kada je riječ o pojedinim zakonima”, rekao je Džaferović u izjavi novinarima i naveo da je bilo slučajeva da članice opozicije podržavaju neke zakone i obratno.

Džaferović očekuje da će se i u predstojećem periodu konkretna parlamentarna većina formirati od pitanja do pitanja.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Borislav Bojić ocijenio je da će parlamentarne većine biti zavisno od onoga što bude predmet rasprave u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Za sve one prijedloge koji su u interesu Republike Srpske i srpskog naroda poslanici Saveza za promjene će glasati”, istakao je Bojić.

Prema njegovim riječima, Savez za promjene u Predstavničkom domu ima šest poslanika, koliko ima i SNSD.

“Tačno je da je Đorđo Krčmar napustio SDS, a to kako će djelovati, pitajte njega”, dodao je Bojić.

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Damir Arnaut rekao je da je pitanje parlamentarne većine pitanje za stranke koje su u vlast ušle sa određenim kapacitetom koji se povremeno počeo osipati.

Arnaut je podsjetio da je od formiranja parlamentarne većine nakon prošlih izbora SDA izgubio tri člana, a SDS jednog.

Odgovornim za problem postojanja parlamentarne većine Arnaut smatra i predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića ističući da je “Zvizdić radio kako treba, kada je riječ o reformskim zakonima u BiH, ne bi bilo brige za parlamentarnu većinu”.