Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

članovi predsjedništva bih

Džaferović i Komšić pozvali Schmidta u pomoć, stigla reakcija iz OHR-a

Sarajevo: Christian Schmidt u Predsjedništvu BiH
03.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Zeljko Komsic i clan Predsjedništva BiH Sefik Dzaferovic primili su novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Žele da iskoristi svoj autoritet i ovlašćenja da bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže BiH, bilo vojne ili civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pozvalo je visokog predstavnika da se uključi u rješavanje novonastale situacije u vezi s gašenjem požara u našoj zemlji.

Žele da iskoristi svoj autoritet i ovlašćenja da bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže BiH, bilo vojne ili civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju, navedeno je u saopštenju objavljenom nakon vanredne sjednice koju su održali predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović bez člana Milorada Dodika.

OHR: Snažan odgovor neophodan u borbi protiv požara

Požari prijete dijelovima Bosne i Hercegovine što zahtijeva adekvatan odgovor. Zaštita i spašavanje kao odgovor na prirodne nesreće su humanitarno pitanje koje utiče na sve građane u pogođenim područjima, ističe se u saopćenju iz OHR-a.

Visoki predstavnik Christian Schmidt smatra da je to obaveza za sve, da se odgovorno angažuju i učine ono što je ispravno kako bi bili u mogućnosti osigurati građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu.

Visoki predstavnik očekuje od nadležnih domaćih institucija da djeluju u okviru svojih nadležnosti i odgovore na hitne potrebe lokalnih zajednica u područjima pogođenim požarima. Pored toga, visoki predstavnik pomno prati situaciju, te je zatražio detaljne informacije od nadležnih agencija kako bi mogao procijeniti težinu situacije, saopćeno je iz OHR-a.