nakon nesnosnih vrućina

Stiže velika promjena vremena, Sladić najavljuje: Očekujte zahlađenje, buru i kišu

U doba korone: U proljeću na Vrelu Bosne uživa manji broj Sara
Jedinstvena prirodna atrakcija Vrelo Bosne mami posjetioce tokom cijele godine, a ljepotom posebno oduševljava u proljeće kada se budi priroda. Vrelo Bosne je poznata turistička atrakcija, i za strane turiste i za domaće posjetioce koji žele uživati u prirodi. Sastoji se od više malih otočića povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka. Glavna atrakcija su labudovi koji plivaju i uživaju u bistroj zelenoj vodi. Manji broj Sarajlija dane, kada su na snazi mjere povodom širenja novog koronavirusa, koriste za šetnju u ovom parku prirode. Sa maskama na licu šetaju, ali i voze bicikl u oazi mira nadomak glavnog grada Bosne i Hercegovine. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH sutra se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme

U Bosni i Hercegovini danas je bilo sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Temperature zraka izmjerene u 14 sati: Bjelašnica 21, Ivan-sedlo 31, Drvar i Livno 33, Bihać 34, Grude i Trebinje 35, Bugojno i Tuzla 36, Gradačac, Mostar, Neum, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 37, Doboj i Prijedor 38 i Banja Luka 39 stepeni.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH sutra se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini većinom umjerena naoblaka. Širom BiH su mogući prolazni pljuskovi sa grmljavinom, uglavnom od sredine dana prema poslijepodnevnim satima.

U jutarnjim satima kiša je moguća na području Krajine i sjevera Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini veći dio dana južnog smjera, a poslijepodne mijenja smjer na sjever.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu do 24. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28, na jugu do 34 stepena. U Sarajevu djelomično vedro. Poslijepodne je moguć pljusak kiše. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 18, a najviša dnevna oko 27 stepeni.

Sladić: Dolazi prijeko potrebno zahlađenje

Promjenu vremena najavio je i meteorolog Nedim Sladić.

Frontalni poremećaj koji pristiže sa sjeverozapada sutra u našu zemlju donosi prijeko potrebno zahlađenje, ali padavinski je to i dalje dosta siromašno, a situacija s prostornom distribucijom očekivano izmiješana, saopćio je Sladić.

“Lokalno će padavine, prema ICON i GFS prognoznim modelima, i izostati. ECMWF je tek malo izdašniji, no ne previše (cca. 5 do 10 mm). S druge strane visokorezolucijski Swiss+ECMWF je za jug Hercegovine suh kao barut, dok tek par litara daje za sjever Hercegovine. Nešto više padavina za sjevernu i sjeverozapadnu Hercegovinu trenutno daje britanski UKMO, a gdje su trenutno prisutni požari”, kazao je Sladić.

Dodaje da se može očekivati i umjerena bura u Hercegovini.

“Ukoliko prognozirana kiša ne uspije ugasiti požare i popraviti situaciju, s jačanjem prizemnog tlaka zraka postojat će razlika između sniženijeg s jugoistoka i povišenijeg sa sjeverozapada, zbog kojeg sredinom sedmice možemo očekivati umjerenu buru u Hercegovini. Takva situacija tek ne bi išla u kontrolisanom smjeru”.