Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džaferović: Interresorna radna grupa o promjenama u ustavno-pravnom sistemu BiH

sefik-dzaferovic1111

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) kazao je da će se poslanici tog doma danas izjašnjavati o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije u vezi sa izmjenama Zakona o Ustavnom sudu i Krivičnog zakona.

Naime, pred poslanicima su izmjene ovih zakona koje su predložili poslanici Srpske demokratska stranke (SDS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tražeći uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda te da se iz Kričnog zakona briše član koji propisuje sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

– Samo ćemo konstatovati da nisu prošli u parlamentarnoj proceduri, odnosno da su odbijeni. Poslovnik kaže da kada se drugi put dobije negativno mišljenje nadležne komisije, onda se smatra da zakoni nisu uspjeli u parlamentarnoj proceduri, ili da su odbijeni – pojasnio je.

Najavio je da će Domu biti predložen zaključak da se za iduću sjednicu pripremi prijedlog formiranja Interresorne radne grupe sastavljene od predstavnika ili članova oba doma PSBiH i sudija Ustavnog suda BiH, koja bi analizirala šta je potrebno promijeniti u ustavno-pravnom sistemu BiH.

Kazao je da bi se na taj način eventualno promijenio način izbora sudija Ustavnog suda koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava uz konsultacije s Predsjedništvom BiH.