Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

parlament bih

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji su predlagači članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva – poslanici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.

Usvojen je zaključak da ovaj prijedlog zakona bude upućen Domu naroda na usvajanje po hitnom postupku, a najavljeno je da će se Dom naroda o ovom zakonskom prijedlogu izjašnjavati danas.

Izmjenama i dopunama ovog zakona usvojena su 32 amandmana Interresorne radne grupe, od kojih je većina tehničke prirode.

Jednom od usaglašenih izmjena Izbornog zakona predviđa se podizanje cenzusa na stranačkoj listi za osvajanje mandata na opštinskim izborima na 10 odsto, a na opštim na 20 odsto.

Usaglašen je i amandman kojim se zadržava obaveza da na kandidatskim listama bude 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola, ali se uvodi obaveza da među prva tri imena na listi jedno mora biti iz reda manje zastupljenog pola.

Centralna izborna komisija BiH najavila je da će 4. maja raspisati ovogodišnje lokalne izbore i do tada je potrebno da parlament BiH usvoji izmjene izbornog zakondavstva da bi one mogle biti primijenjene na izborima 2. oktobra.

Poslanici su danas raspravljali i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma, a kojim se predlaže da svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog pola koji se na cijeloj listi raspoređuju naizmjenično.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma dala je negativno mišljenje na prijedlog zakona.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić smatra da nije potrebno donositi zakon da bi bila obezbijeđena ravnopravna zastupljenost polova na izbornim listama i u vlasti, nego da to mogu da učine same stranke.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković smatra da ovaj zakon nije ni trebalo da bude na dnevnom redu, jer nije dostavljen na službenim jezicima u upotrebi u BiH.

On je istakao da ne može podržati zakon jer ga nije razumio, s obzirom da mu tekst nije dostavljen na ćirilici i srpskom jeziku.