Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH

Džaferović: Krajnji je rok za konstituiranje novog saziva Predstavničkog doma

sefik_dzaferovic

Džaferović se, naime, na današnjoj sjednici trenutnog saziva Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zalagao za konstituiranje novog saziva Doma 5. decembra, za šta je bio i predsjedavajući Mladen Bosić

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović naglašava da je krajnji rok za konstituirajuću sjednicu novog saziva tog doma 5. odnosno 6. decembar ove godine nakon što su iz Centralne izborne komisije BiH potvrđeni rezultati Općih izbora održanih 7. oktobra.

Džaferović je kazao za Fenu kako želi vjerovati da će ustavni rok biti ispoštovan.

Izbor Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva BiH, na izborima, odnosno njegovo buduće službeno preuzimanje nove dužnosti, ne treba da utiče na odluku dosadašnjeg Kolegija o sazivanju konstituirajuće sjednice Doma, tvrdi on. Jedna od mogućnosti je da on ovlasti predsjedavajućeg parlamentarnog kluba Stranke demokratske akcije za članstvo u Kolegiju.

Džaferović se, naime, na današnjoj sjednici trenutnog saziva Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zalagao za konstituiranje novog saziva Doma 5. decembra, za šta je bio i predsjedavajući Mladen Bosić.

Odluka ipak nije donesena, kaže Džaferović, jer je Borjana Krišto, također zamjenica predsjedavajućeg, smatrala da ne treba još zakazivati konstituiranje već sačekati da politički akteri dogovore imenovanje članova Kolegija i svega onoga što treba da se uradi na konstituirajućoj sjednici.

Za taj njen stav nije bilo nikakvog razloga, smatra on i napominje da je Krišto danas također ustvrdila da je i ona za poštivanje ustavnih obaveza.

– Svaki član Kolegija koji bude djelovao suprotno, preuzeo bi na sebe veliku odgovornost za nepoštivanje Ustava, zaključio je Džaferović za Fenu.