BiH

Član Predsjedništva BiH

Džaferović: Multietničnost i otvorenost su najveće vrijednosti Sarajeva

06/04/2019

kazao je da se BiH obnovila i obnavlja, ali da se nikada ne može vratiti ono što je najvrjednije, a to su ubijeni ljudi.

Multietničnost i otvorenost su najveće vrijednosti Sarajeva, i nema sile niti snage koja može pokoriti taj dug glavnog grada Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sa današnjeg obilježavanja Dana grada Sarajeva – 6. aprila, kada je oslobođen od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

– Na današnji dan 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašizma, ali su ga ponovo 1992. godine na današnji dan napali fašisti sa okolnih brda, uslijedilo je sistematsko uništavanje grada, zvjerski napadi i višegodišnja opsada – istakao je Džaferović.

Unatoč svemu, naglasio je, Sarajevo se odbranilo, a odbranila se i BiH.

– Sarajevo je sačuvalo svoj duh multietničkog, otvorenog grada za sve dobronamjerne i miroljubive ljude – naveo je Džaferović.

Također, kazao je da se BiH obnovila i obnavlja, ali da se nikada ne može vratiti ono što je najvrjednije, a to su ubijeni ljudi.

– Civila je ubijeno 11.541, djece je ubijeno 1.601, i danas im odajemo počast – rekao je Džaferović i poručio da fašisti nemaju nikakve šanse, kao što nisu imali ni kada je BiH bila mnogo slabija.

Džaferović je zajedno sa drugim predstavnicima političkog, kulturnog i javnog života položio vijenac na spomen-obilježje Vječna vatra.

Nakon odavanja počasti na tom spomen-obilježju planirana je posjeta Šehidskom mezarju Kovači te Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Bit će upriličen i performans studenata Filozofskog fakulteta od Sebilja do Trga djece Sarajeva, te kafa sa gradonačelnikom na Baščaršijskom trgu.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva bit će održana u Vijećnici, na kojoj će biti uručena najveća priznanja Grada Sarajeva – Šestoaprilska nagrada. Ove godine Šestoaprilske nagrade bit će uručene Franji Topiću (oblast kulture), Fahrudinu Smajloviću (oblast zdravstva) i Bogiću Bogićeviću (oblast rada i stvaralaštva).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.