Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član predsjedništva bih

Džaferović: Ne mogu se provoditi samo zakoni koji vam se sviđaju

zvizdic_dzaferovic_novalic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u ponedjeljak u Sarajevu kazao je kako SDA ništa ne blokira i što se njih tiče, upostava Vijeća ministara BiH treba krenuti odmah, a potrebno je samo da se poštuju Ustav i zakoni BiH

Za SDA nije problem da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz Republike Srpske i da to bude kandidat iz SNSD-a, a ono što mi tražimo je da se taj kandidat obaveže na poštivanje Ustava i zakona i da ih provodi, rekao je član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u ponedjeljak, u Sarajevu, održao je konferenciju za medije.

Džaferović je tom prilikom kazao kako je završena sjednica Kolegija predsjedništva SDA, a govorio je o procesu uspostave vlasti u BiH kao i optužbama SNSD-a da SDA blokira određene stvari.

Dodao je kako SDA ništa ne blokira i što se njih tiče, upostava Vijeća ministara treba krenuti odmah, a potrebno je samo da se poštuju Ustav i zakoni BiH.

”Ne mogu se provoditi zakoni koji vam se sviđaju, a blokirati ili opstruirati provođenje onih koji vam nisu po volji. To je narušavanje principa vladavine prava i vodi u anarhiju sa nesagledivim posljedicama”, smatra Džaferović koji je kazao kako SNSD odbija provoditi zakone i odluke koje se odnose na saradnju sa NATO savezom, a određeni kadrovi te stranke već su počeli dovoditi u pitanje i evropski put BiH jer im se ne sviđaju preporuke iz Mišljenja Evropske komisije.

Podsjetio je kako su za sedam mjeseci održane samo dvije redovne sjednice Predsjedništva BiH jer predsjedavajući ne zakazuje sjednice, što je također, svojevrsna blokada.

Dodao je kako SDA stalno poziva na prestanak blokada i opstrukcijama i okonča proces uspostave vlasti.

“Za SDA nije problem da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz Republike Srpske i da to bude kandidat iz SNSD-a. Ono što mi tražimo je da se taj kandidat obaveže na poštivanje Ustava i zakona i da ih provodi“, rekao je Džaferović.

Što se tiče formiranja Vlade FBiH, SDA traži da se poštuje volja birača i da se odmah krene u taj proces. Pozvao je HDZ BiH da odmah pristupe formiranju vlasti na nivou Federacije BiH i ponudi model za rješavanje problema Izbornog zakona BiH koji će uzeti u obzir odluke Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda za ljudska prava, odnosno biti u skladu s evropskim standardima.

”Ukoliko to ne može učiniti odmah prihvatamo obavezu da na rješenju radimo zajedno i pokušamo pronaći rješenje do kraja“, rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na aferu koja potresa Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i pozvao ga da do kraja sagleda svu težinu afere jer smatra kako je nisu sagledali na ozbiljan i odgovoran način, odnosno onako kako to treba da radi regulator sistema sudske vlasti u BiH.

”Mislim da neki od njih ili nisu svjesni ili ne žele do kraja biti svjesni težine i dubine, ove nazovimo je afere i implikacija koje ona može da ima na ukupan sistem sudske vlasti u BiH. Nama treba objektivan, nepristrasan i funkcionalan sistem sudske vlasti koji će biti reguliran od regulatora koji se zove Visoko sudsko i tužilačko vijeće“, rekao je Džaferović.

Savjetovao je VSTV-u da iščita poruke OHR-a, Misije OSCE-a, Evropske komisije i ambasada zemalja velikih prijatelja BiH.

”Neka to shvate dobronamjerno, ne kao miješanje, nego neka to shvate kao intenciju da se ova afera mora istražiti do kraja, da svaki detalj mora biti poznat javnosti, jer ukoliko to ne bude rasvjetljeno do kraja, I ukoliko se iz toga ne ponese i disciplinska i politička i krivična odgovornost, jer postoje svi elementi svih ovih vrsta odgovornosti u ovoj aferi, bojim se da to neće baciti sjenu na ukupan sistem sudske vlasti u BiH”, rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na odnose sa susjednim zemljama i dodao kako je BiH spremna graditi dobre prijateljske bilateralne odnose sa svojim susjedima, ali ni na čiju štetu. Dodao je kako se odnosi mogu graditi jedino na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i reciprociteta.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić.

Zvizdić je govorio o migracijama u BiH i podsjetio na startnu politiku Vijeća ministara BiH da u slučaju dolaska migranata nastojali sačuvati aspekt humanosti i poštuju međunarodnu pravu. Istovremeno, podsjeća Zvizdić, slali su poruku da BiH neće postati sabiralište migranata na Zapadnom Balkanu i da BIH ima svoje kapacitete i limite kada je riječ o migrantskoj krizi.

”Situacija u kojoj se nalazimo danas, podaci s kojima raspolažemo, govore da se polako približavamo tim kapacitetima i limitima“, rekao je Zvizdić.

Dodao je kako je Vijeće ministara BiH donijelo zaključak da BiH vrlo brzo neće biti u situaciji da prekoračuje svoje limite i kapacitete u smislu prijema migranta, a to ćemo uspjeti ako do kraja realiziramo nekoliko aktivnosti, među kojima je i angažovanje dodatnih policijskih snaga koje bi trebale doći iz MUP-a RS-a i MUP-a Federacije i kantonalnih MUP-ova, snaga koje bi bile dodjeljene kao ispomoć Graničnoj policiji BiH i ne bi djelovale u širokom graničnom pojasu, nego samo na graničnoj liniji BiH kako bi se spriječio ilegalni dolazak migranata.

Osvrnuo se i na mogućnost angažovanja pripadnika Oružanih snaga BiH, ali bez upotrebe oružja.

Dodao je kako je do sada detektovano koji su najfrekventniji prijelazi koje migranti koriste za ilegalne prelaske granica.

Zvizdić se osvrnuo i na zaključak da je neophodno migrantsku krizu ravnomjerno raspodijeliti na teritoriju cijele BiH, odnosno na području oba entiteta, a ne samo Federacije BiH.

Dodao je kako treba modernizirati I učiniti efikasnijom kompletnu zakonsku legislativu koja je vezana za pitanje azila i migracija.

“To moramo uskladiti sa zemljama u regionu, nekim direktivama, pravilima i pravnom stečevinom EU, ali za to nam je potrebno stalno jačanje kapaciteta”, smatra Zvizdić koji je kazao kako se mora zaustaviti ilegalni prelazak migranata koji dolaze na zvanične granične prijelaze.

Ponovio da migranti u BiH dolaze s teritorije EU, Grčke i idu Balkanskom rutom da opet uđu u EU i smatra da BiH ne treba biti na toj ruti.

Novalić je kazao kako je današnjoj redovnoj sjednici Vlade Federacije BiH, a razgovarano je o izboru direktora Federalne uprave policije, a smatra da nije dobro da se otvaraju teška pitanja u tehničkom mandatu te da bi trebalo ovo pitanje prepustiti novoimenovanoj Vladi kada ona bude formirana.

Drugi razlog za skidanje ove tačke je to što zakon vezuje funkciju ministra unutrašnjih poslova i direktora FUP-a da moraju biti iz različitog naroda.

”Da smo danas odlučili o izboru direktora Federalne uprave policije, uslovili da više rangirana funkcija ministra bude posljedica današnje odluke, a treba biti obrnuto“, smatra Novalić.

Pitanje bilo i godišnji plan autocesti FBiH za 2019. Novalić je kazao kako postoje sve pretpostavke za ubrzanje izrade aktivnosti na autocestama.