Član Predsjedništva BiH

Džaferović: Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo i kršenje Dejtona

sefik dzaferovic

Krajnje je vrijeme za reakciju pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i za odlučno djelovanje predstavnika međunarodne zajednice

Nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane političkih predstavnika iz entiteta RS je krivično djelo i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, navedeno je u saopštenju za javnost člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, javlja Anadolu Agency (AA).

”Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i strane sudije u njemu, dio su Dejtonskog mirovnog sporazuma, isto kao što su to, naprimjer, entiteti. Svi oni koji najavljuju blokade rada institucija države Bosne i Hercegovine, morali bi biti svjesni da je to udar na Dejtonski mirovni sporazum. Time dovode u pitanje mir i stabilnost i neminovno vode prestanku važenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom slučaju, država Bosne i Hercegovina, koja je postojala i prije Dejtona, nastavit će svoje postojanje. U pitanje će biti dovedeno samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su prije svega entiteti. Krajnje je vrijeme za reakciju pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i za odlučno djelovanje predstavnika međunarodne zajednice, a naročito zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istaknuto je iz kabineta Džaferovića.

Predstavnici iz Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine treba da obustave rad u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, zaključeno je jednoglasno na današnjem sastanku predstavnika vlasti iz bh. entiteta RS u Banjaluci.