Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skup u Sarajevu

Poticaji u pčelarstvu trebaju biti znatno veći i kvalitetniji

pcelari (1)

U Udruženju pčelara nisu zadovljni ni sa programom za veterinarstvo, ali vjeruju da se kroz razgovore, razumijevanje i partnerske odnose zajedno može tragati za najboljim rješenjima

“Nacrt Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2020. godinu – Podsticaj za pčelarstvo” bila je tema okruglog stola koji su danas u Sarajevu organizirali Savez pčelara Federacije Bosne i Hercegovine i Privredna komora FBiH.

Po riječima predsjednika Saveza pčelara Federacije Bosne i Hercegovine Rehada Delje, cilj održavanja skupa je skretanje pažnje i otklanjanje dijela problema koji su prisutni u pčelarstvu, a tiču se uzgoja, zaštite pčela, podsticajne politike prerade i prodaje meda, pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi meda.

– Želimo da zaustavimo višegodišnju nepravdu koja se sistemski čini prema pčelarima i pčelarstvu u FBiH. Nismo zadovoljni, godinama smo zakinuti. Od ukupno 470 milona KM za podsticaje u poljoprivredi zadnjih osam – devet godina pčelari u FBiH gotovo da nisu dobili ništa. To je grubo kršenje zakonskih odrebi i nepoštivanje Zakona o novčanim podrškama, koji je donesen prije desetak godina. Želimo da zaustavimo te nečasne radnje koje se dešavaju – kazao je Deljo.

Navodi da pčelari po tom osnovu apsolutno nisu dobili ništa, uprkos prisutnim bolestima pčela i nastaloj šteti u skromnim pčelarskim godinama.

U Udruženju pčelara nisu zadovljni ni sa programom za veterinarstvo, ali vjeruju da se kroz razgovore, razumijevanje i partnerske odnose zajedno može tragati za najboljim rješenjima za poljoporivredu i samo pčelarstvo u FBiH.

Direkorica Sektora poljoprivrede i trgovine Privredne komore Federacije BiH Erina Lasić kazala je da je današnji skup organiziran kao raspravao o programu novčanih pordški u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH.

– Uime Privredne komore želimo da podržimo sve argumentirane i kvalitetne zahtjeve s ciljem da se da veći značaj poljoprivrednoj proizvodnji i poljprivrednicima, pogotovo u pčelarskoj proizvodnji za koju smatramo da jenajvažnija proizvodnja. Pčela je općekorisno živo biće, nešto što svi moramo poštovati kao jedan kult vrijednosti. Stoga smatram da bi poticaji u pčelarstvu trebali bi biti puno veći i kvalitetniji – kazala je Lasić.

Na skupu je zatraženo od vlasti, odnosno od institucija sistema, predstavnika nauke i svih prijatelja da pomognu da pčelarstvo u BiH ide naprijed u svom razvoju.