BiH

Predsjedništvo BiH

Džaferović o odlukama Ustavnog suda BiH s ambasadorima Kvinte i Sattlerom

14/02/2020

Naglasio je da je blokada rada državnih institucija apsolutno neprihvatljiva

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića danas su razgovarali sa ambasadorima zemalja članice Kvinte i šefom Delegacije EU u BiH o provođenju odluke Ustavnog suda BiH i krizi izazvanoj blokadom državnih institucija od predstavnika političkih stranaka iz entiteta RS.

Džaferović je ambasadore SAD-a Erica Nelsona, Velike Britanije Matta Fielda, Njemačke Margret Uebber, Francuske Guillauma Roussona i Italije Nicolu Minasija, i predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera, upoznao o stavu da dvojica članova Predsjedništva BiH neće pristati na bilo kakve političke ultimatume.

Naglasio je da je blokada rada državnih institucija apsolutno neprihvatljiva.

Ambasadorima je prenesen odlučan stav članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i njihovo čvrsto opredjeljenje za striktno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Podcrtana je uloga Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i stranih sudija u njemu, kao mehanizma zaštite Ustava BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Džaferović je istakao da sva rješenja moraju biti plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i evropskih standarda, a nikako pokušaja dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.