Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Potvrđena optužnica u predmetu Aida Svraka i i drugi za poreznu utaju

SUD-BIH-2

Optužena pravna osoba Elster Commerce d.o.o. Sarajevo je kao pravna osoba raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 3.569.592,55 KM

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Aidu Svraka i pravno lice Elster Commerce d.o.o. Sarajevo tereti za krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Istovremeno, optužnica je odbijena u odnosu na Senada Svraku.

U optužnici se navodi da su Senad Svraka, u formalnom svojstvu osnivača – vlasnika pravnog lica Elster Commerce d.o.o. Sarajevo i Aida Svraka u formalnom svojstvu odgovorne osobe ovlaštene za zastupanje pravnog lica Elster Commerce d.o.o. Sarajevo bez ograničenja ovlaštenja u kojem je zaposlena na poslovima direktora, zajednički upravljali inkriminisanim poslovanjem pravnog lica Elster Commerce d.o.o. Sarajevo.

U optužnici se dalje navodi da su od maja 2008. do aprila 2011. godine izbjegli platiti davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM.

Optužena pravna osoba Elster Commerce d.o.o. Sarajevo je kao pravna osoba raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 3.569.592,55 KM koju su u ime, za račun i u korist iste ostvarili Senad Svraka i Aida Svraka, saopćeno je iz Suda BiH.