predsjedavajući Predsjedništva bih

Džaferović o rezoluciji Bundestaga i imenovanju Dodika i Čovića za najveće krivce stanja u BiH

dzaferovic fena

“Jako važna dimenzija jeste poziv Njemačkoj vladi da, u koordinaciji sa SAD-om i Velikom Britanijom, nastavi snažno zagovarati sankcije Evropske unije prema onima koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je usvajanje rezolucije o BiH u njemačkom Bundestagu i zahvalio zastupnicima, a naročito Adisu Ahmetoviću i Borisu Mijatoviću. Izuzetno je bitan poziv Vladi Njemačke da još više osnaži svoj angažman prema Bosni i Hercegovini, naročito kada je u pitanju naš euroatlantski put, te jačanje demokratije i vladavine prava, saopćio je Džaferović.

-Od esencijalnog značaja je što su Dodik i Čović imenom i prezimenom navedeni kao ključni krivci za blokade i negativne procese u Bosni i Hercegovini, a njihova politika identificirana kao prijetnja miru u Jugoistočnoj Evropi. Ovime se Bundestag izdignuo iznad vještačke potrebe da se podjednako okrive svi u Bosni i Hercegovini, kako bi se zamaglila individualna odgovornost onih koji se zalažu za secesiju i dalje etničke podjele, naveo je Džaferović.

Upravo je, dodaje, zahvaljujući politici jasnog imenovanja krivaca u Bosni i Hercegovini zaustavljen rat, sklopljen Dejtonski sporazum, te su napravljeni brojni reformski pomaci u proteklih 27 godina, a svaki put kada se izjednačavala odgovornost svih kroz nejasne formulacije to je samo ohrabrivalo antizapadne snage.

Jako važna dimenzija jeste poziv Njemačkoj vladi da, u koordinaciji sa SAD-om i Velikom Britanijom, nastavi snažno zagovarati sankcije Evropske unije prema onima koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak.

Na koncu od krucijalnog značaja je što je u rezoluciji detektovana sprega susjednih država Srbije i Hrvatske sa etničko-separatističkim politikama u BiH, te što je Zagrebu i Beogradu jasan poziv da se distanciraju od ovih politika. Posebno je bitan dio u kojem se kao negativan određuje utjecaj Zagreba na izmjene Izbornog zakona, ističe Džaferović.

Ova rezolucija je jasan signal svima nama u Bosni i Hercegovini da se okrenemo konstruktivnim procesima, pozitivnom dijalogu i reformama koje imaju za cilj izgradnju demokratskog, pluralističkog i inkluzivnog društva, u znaku borbe protiv korupcije, diskriminacije i svih oblika nepravde. Ljudi u Bosni i Hercegovini zaslužuju evropsku budućnost i mogućnost da žive u miru, modernom i demokratskom društvu, iz kojeg mladi neće iseljavati već će moći planirati svoju budućnost, saopćeno je iz Džaferovićevog kabineta.