BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Džaferović: Odbranom Igmana spriječena je potpuna blokada Sarajeva

06/08/2020

Prenosit ćemo to mlađim generacijama da znaju šta se dešavalo jer to će svakako biti vrlo važan putokaz i u njihovim životima, rekao je Džaferović

Danas se sjećamo jedne od veličanstvenih bitaka koje je vodila Armija RBiH u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije, a te 1993. godine na Igmanu, zahvaljujući hrabrim braniocima Bosne i Hercegovine, hrabrim braniocima ove zemlje, spriječen je agresor da potpuno blokira Sarajevo, poručio je na Kovačima, u Sarajevu, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, govoreći o obilježavanju godišnjice bitke na Igmanu.

“Da se desila ta blokada, to bi imalo svog uticaja, kako na strateškom, političkom, vojnom, ali i svakom drugom planu. Zahvaljujući braniocima, zahvaljujući Armiji RBiH, to se nije dogodilo. Glavni grad Bosne i Hercegovine nije bio potpuno blokiran. Imao je vezu sa svijetom putem preko Igmana. Naravno, sjećamo se svih bitaka, sjećamo se svega onoga što se dešavalo u periodu od 1992. do 1995. godine, iz vremena agresije na BiH. Sjećamo se i radi sebe i radi budućih generacija, radi svih nas”, naglasio je Džaferović.

Naveo je da nikada nećemo zaboraviti ono što nam se dogodilo u periodu od 1992. do 1995. godine.

“Kultura sjećanja i pamćenja je jako bitna i jako važna za budućnost. Prenosit ćemo to mlađim generacijama da znaju šta se dešavalo jer to će svakako biti vrlo važan putokaz i u njihovim životima”, rekao je Džaferović.

Rekao je da i sada vodimo bitku za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu.

“Sada to nije bitka granatama i puškama, topovima. Sada to nije vojna bitka. Sada je to politička bitka. I sada postoje snage koje nasrću na Bosni u Hercegovinu i sa ovog mjesta mogu im poručiti da kako god nisu uspjeli u periodu od 1992. do 1995. godine tako neće uspjeti ni sada. Neka se okanu ataka na Bosnu i Hercegovinu. Dajte da svi zajedno izgrađujemo Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih naroda i ljudi bez obzira gdje živjeli, punopravnu članicu EU i NATO-a. To je jedini mogući put i pozivam sve u Bosni i Hercegovini da idemo tim putem. Što brže i što kvalitetnije, u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji”, poručio je Džaferović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.