član predsjedništva bih

Džaferović poručio građanima BiH: Ne stvarati paniku zbog korona virusa

Sefik Dzaferovic

Ono što je u ovom trenutku najvažnije činiti jeste poduzimati mjere predostrožnosti, ozbiljno i odgovorno se odnositi prema epidemiji i nepraviti nikakvu paniku, rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je bh. građanima da ne treba praviti nikakvu paniku zbog prisustva korona virusa u regiji, te istakao da autoriteti iz oblasti zdravstva i generalno vlasti u BiH na svim nivoima, moraju poduzeti sve što je potrebno kako bi se, prije svega, spriječio dolazak tog virusa u BiH, a onda i reagovalo, na pojavu tog virusa, na adekvatan način, javlja Anadolu Agency (AA).

Smatra da se, imajući u vidu opasnost, s pravom pridaje pažnja toj epidemiji.

“Ono što je u ovom trenutku najvažnije činiti jeste poduzimati mjere predostrožnosti, ozbiljno i odgovorno se odnositi prema epidemiji i nepraviti nikakvu paniku. Treba normalno živjeti, biti svjestan da je ta epidemija sasvim izvjesno tu i u BiH, ali ne smije se praviti panika i autoriteti iz oblasti zdravstva, i generalno vlasti u BiH na svim nivoima, moraju poduzeti sve što je potrebno kako bi se, prije svega, spriječio dolazak tog virusa, a onda i reagovalo, na pojavu tog virusa, na adekvatan način”, izjavio je Džaferović za AA.

Na Međunarodnom aerodrom Sarajevo uspostavljen je punkt za skeniranje putnika s ciljem prevencije širenja korona virusa, potvrđeno je danas iz press službe sarajevskog aerodroma.

Informacije se uzimaju od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

Tretman putnika se vrši u skladu sa naredbom Kriznog tima Federalnog ministarstva zdravstva. Putnicima na aerodromu se daju uputstva kako postupati u slučaju da se za vrijeme boravka u BiH pojave potencijalni simptomi.

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš izjavio je ranije danas da je u Hrvatskoj potvrđen drugi slučaj zaraze korona virusom dok je u Italiji do sada potvrđeno više od 300 slučajeva korona virusa, a smrtno je stradalo 12 osoba.