Globus

Hitne mjere

Hong Kong će dati 1.170 eura svakom punoljetnom stanovniku

26/02/2020
Reuters

Hong Kong je već osnovao fond za pomoć, za podjelu novčanih sredstava za firme i sektore na koje je Covid-19 imao negativan uticaj

Hong Kong je obećao da će svakom punoljetnom stanovniku dati 1.170 eura kako bi im olakšali ekonomske poteškoće izazvane epidemijom koronavirusa i demonstracijama.

Ove subvencije su samo jedna u nizu hitnih mjera predstavljenih nakon rasprave o budžetu u srijedu, piše The Independent.

Oko sedam miliona ljudi će dobiti ovaj novčani iznos.

– Ekonomija Hong Konga je suočena s velikim izazovom ove godine. Nakon pažljivog razmatranja, odlučio sam da damo svakom punoljetnom stanovniku Hong Konga 10.000 hongkonških dolara (1.170 eura) kako bi s jedne strane unaprijedili lokalnu potrošnju, a s druge strane olakšali ekonomske poteškoće stanovnicima – kazao je ministar finansija Paul Chen.

Hong Kong je već osnovao fond za pomoć, za podjelu novčanih sredstava za firme i sektore na koje je Covid-19 imao negativan uticaj.

Javni život u ovoj regiji teško je pogođen epidemijom virusa, koji je od 25. februara zarazio 81 osobu, a dvoje je preminulo.

Restorani i javni prostori, poput biblioteka, muzeja i sportskih centara, zatvoreni su do daljnjeg, dok je turizam između Kine i Hong Konga također pretrpio zbog ograničenja putovanja.

Epidemija koronavirusa je uslijedila nakon višemjesečnih nasilnih demonstracija protiv vlade, a grad je doživio žestoku paralizu aktivnosti u ovom periodu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.