Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Džaferović: Postupak HNS-a je civilizacijska sramota

dzaferovic

Oni jednostavno moraju promijeniti svoje stavove, drugog puta nema

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je danas u Sarajevu, upitan da kometira negiranje udruženog zločinačkog pothvata od strane Hrvatskog narodnog sabora, izjavio novinarima da je to “civilizacijska sramota”.

– Nakon odluke Haškog tribunala o udruženom zločinačkom pothvatu, veličati taj pothvat ovdje u BiH, koji je proizveo tolike žrtve i tolike zločine, je stvarno civilizacijska sramota. To ne treba niko da radi. To nas, zapravo, udaljava od onoga što mi trebamo ovdje u BiH da radimo – smatra Džaferović.

Valjda, dodaje on, presude Haškog tribunala, istina i pravda koju je utvrdio Haški tribunal, treba da posluže kao osnova da se svi suoče sa istinom i da onda krenemo u dijalog i da rješavamo brojna pitanja koja treba da rješavamo u ovoj zemlji.

– Postupak HNS-a nas udaljava od toga i to je civilizacijska sramota – smatra Džaferović.

Kaže da ti ljudi “moraju promijeniti svoje stavove i uskladiti ih sa onim što su civilizacijske tendencije”.

– Oni jednostavno moraju promijeniti svoje stavove, drugog puta nema. Dakle, oni svoje stavove moraju da primjere onome što mi zovemo civilizirano ponašanje u takvim situacijama. A civilizirano je osuditi udruženi zločinački pothvat, odati poštovanje žrtvama, a anticivilizacijski je veličati udruženi zločinački pothvat i na taj način vrijeđati žrtve tog udruženog zločinačkog pothvata – smatra Džaferović.