predsjedavajući Predsjedništva bih

Džaferović sa šefovima država i vlada EU: Učinili smo danas sve što smo mogli

l_e5f3644ca15cf1b78b1c0d2fd7d13162

“Mi smo danas učinili sve što smo mogli u Briselu kada je u pitanju BiH. Sada je odluka na šefovima država i vlada članica EU”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je učestvovao na samitu EU – zapadni Balkan, ali je razgovarao i pojedinačno sa šefovima država i vlada članica EU, te zvaničnicima evropskih institucija, tražeći podršku za Bosnu i Hercegovinu.

Džaferović se u Briselu susreo i razgovarao kancelarom njemačke Olafom Scholzom, premijerom Nizozemske Markom Rutteom, austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, portugalskim premijerom Antoniom Costom, predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, premijerom Češke Petrom Fialom, premijerom Španije Pedrom Sanchezom i predsjednikom Evropske narodne stranke Manfredom Weberom.

– Sve je rečeno o tome iz kojih razloga BiH nije ispunila uslove. Sve je rečeno o blokadama evropskih zakona u Domu naroda. Sve je rečeno o geostrateškim i geopolitičkim motivima dodjeljivanja kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji. Mi smo danas učinili sve što smo mogli u Briselu kada je u pitanju BiH. Sada je odluka na šefovima država i vlada članica EU – kazao je nakon sastanaka i samita predsjedavajući Džaferović

Evropsko vijeće će danas i sutra imati sjednicu na kojoj će donijeti odluke o evropskom putu zapadnog Balkana i BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.