Evropska pučka stranka

EPP usvojio deklaraciju: Snažno podržavamo davanje statusa kandidata BiH

Cijene goriva u Sloveniji jeftinije su nego u Hrvatskoj
15.03.2022., Brezice, Slovenija - Benzinska postaja OMW i cijene goriva u susjednoj Sloveniji. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Iz EPP su istakli insistiranje na poštivanju političkog sporazuma iz Brisela i usvajanju izmjena Izbornog zakona u našoj zemlji

Evropska pučka stranka (EPP) usvojila je deklaraciju na stranačkom samitu uoči sastanka Evropskog vijeća u kojem poziva da se status kandidata EU dodjeli odmah Ukrajini i Moldaviji, ali i Bosni i Hercegovini.

Iz EPP su istakli insistiranje na poštivanju političkog sporazuma iz Brisela i usvajanju izmjena Izbornog zakona u našoj zemlji.

– Danas smo ponovo demonstrirali jedinstvo i liderstvo EPP, od prvog dana smo bili pokretačka snaga koja poziva da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata. Ovo je dan Ukrajine, ovo je dan Moldavije.

Naš fokus sada mora biti na oporavku privrede i zaštiti naših građana, domaćinstava i preduzeća od uticaja naglih cijena energije i visoke inflacije. Ne možemo dopustiti Turskoj da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet bilo koje države članice, a time i same EU – navodi se u izjavi predsjednika EPP-a Manfreda Webera.

U nastavku saopćenja, EPP ističe da se pored rata na Evropskom kontinentu, Evropa danas također suočava sa novim izazovima kao štu su “inflacija bez presedana, kriza hrane koja se nazire i visoke cijene energije”. EPP je navela da je ujedinjena u pozivu liderima da iskoriste priliku da pošalju jasnu poruku Vladimiru Putinu, građanima Evropske unije i svijetu.

Istakli su da zapadnom Balkanu moraju ponuditi jasnu evropsku budućnost.

U prvom zaključku, EPP poziva Evropsko vijeće da “Ukrajini i Republici Moldaviji odmah odobri status kandidata za članstvo u EU”.

– Priznajući da će ovaj proces zasnovan na zaslugama potrajati, EPP je uvjerena da Ukrajina čvrsto pripada našoj evropskoj porodici. To važi i za Republiku Moldaviju. Ukrajinci se bore za naše vrijednosti i naš evropski način života, a mi moramo prihvatiti njihovu evropsku budućnost. Proces evropskih integracija uspješno je transformirao zemlje koje su danas jake države članice EU. To je motivisalo reforme za koje su mnogi mislili da su nemoguće. To je stvorilo mir i prosperitet. Tako može biti i u Ukrajini i Moldaviji.

Isto tako, zapadnom Balkanu moramo ponuditi jasnu evropsku budućnost sa jasnim vremenskim okvirom ka članstvu, a u međuvremenu ih približiti EU konkretnim projektima.

EPP snažno podržava davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini uz razumijevanje da se poštuje Briselski politički sporazum, uključujući neophodno usvajanje izmjene Izbornog zakona, što je hitno potrebno kako bi se omogućilo uspostavljanje funkcionalnih institucija nakon predstojećih izbora, čime bi se dovelo do napretka zemlje u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta – navodi se u saopćenju.