Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"institucije da štite integritet BiH"

Džaferović: Samo je jedan put siguran za Dodika i one koji ga prate

dzaferovic – anadolija

“Institucije Bosne i Hercegovine su dužne da štite suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. To je njihova misija. Svako onaj ko bude atakovao na to, činit će teška krivična djela, a tada treba da stupi na scenu pravosuđe Bosne i Hercegovine i da poduzima akcije koje treba da poduzima”, istakao je Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, nakon sastanka sa ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom, poručio je da “institucije Bosne i Hercegovine su dužne da štite suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i svako ko bude atakovao na to, činit će teška krivična djela, javlja Anadolu Agency (AA).

“Institucije Bosne i Hercegovine su dužne da štite suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. To je njihova misija. Svako onaj ko bude atakovao na to, činit će teška krivična djela, a tada treba da stupi na scenu pravosuđe Bosne i Hercegovine i da poduzima akcije koje treba da poduzima”, istakao je Džaferović.

Naglasio je da “ova država ima sistem i bez obzira koliko neko iz tih struktura slao signale da nije spreman da izvršava svoje obaveze, mora znati da i on sam tada dolazi pod udar krivičnog zakona”.

“I to je jedan put koji nas sasvim sigurno očekuje ukoliko se gospodin Dodik i oni koji ga prate, upuste u destabilizaciju stanja, upuste u to da se suprotstavljaju SIPA-i, dakle nadležnostima koje državne agencije moraju da sprovode na području cijele države Bosne i Hercegovine”, pojasnio je Džaferović.

Podsjetio je da je sve što danas postoji na nivou Bosne i Hercegovine definisano Ustavom Bosne i Hercegovine.

“To je pokušaj grube zamjene teza. Oružane snage Bosne i Hercegovine, Uprava za indirektni oporezivanje, VSTV, brojne druge agencije koje imamo na nivou Bosne i Hercegovine, su ustavna kategorija. Umjesto što bespotrebno gubimo vrijeme, trebamo se okrenuti reformama i ovo su posljednji pozivu Dodiku i onima koji ga prate da stanu s tim. Ako hoćemo da budemo ozbiljni i odgovorni jedni prema drugima onda treba da čitamo ono što piše u Ustavu Bosne i Hercegovine. A u Ustavu Bosne i Hercegovine piše da Bosna i Hercegovina ima svoje izvorne institucije i to nisu nikakve zajedničke institucije. Bosna i Hercegovina nije sastavljena nego se sastoji od entiteta i Brčko distrikta”, izjavio je Džaferović.

Kako je kazao, ako neko hoće da se poziva na postojanje entiteta onda mora poštovati državu Bosnu i Hercegovinu.

“Mislim da gospodin Dodik radi uzaludan posao koji nikako ne može donijeti rezultate koje on očekuje nego nas sve skupa vodi u neku vrstu destabilizacije. Koristim i ovu priliku da ga pozovem da se konačno kani toga, da dođe u Predsjedništvo, da zastupnici odu u Parlament, ministri u Vijeće ministara, da radimo na reformama u Bosni i Hercegovini, na realizaciji 14 prioriteta, da ispunjavamo obaveze iz našeg programa reformi prema NATO savezu, da se bavimo ekonomijom i svime onim zbog čega postoje vlasti u svakoj državi pa i u Bosni i Hercegovini”, rekao je Džaferović.

Istakao je da “Dodik ne može uspjeti sa ovim što radi i može nanijeti samo sebi štetu i entitetu za kojeg tvrdi da ga predstavlja”.

“A ustvari on je član Predsjedništva BiH i treba da predstavlja sve građane iz cijele BiH, kao i druga dva člana. Govoriti o tome da se spremno poštovati Dejtonski mirovni sporazum, a zahtijevati da se vratimo na stanje koje je bilo 1996. godine, to je u osnovi protiv Dejtonskog sporazuma. Govoriti o tome da postoji spremnost da se poštuje Dejtonski sporazum, a osporavati ulogu visokog predstavnika je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma”, pojasnio je Džaferović.

Smatra da treba iskoristiti sve moguće načine i mehanizme da prije odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o eventualnoj reakciji, se smiri ovo stanje u Bosni i Hercegovini.

“Da Dodik konačno shvati da to što radi ne može biti dobro ni za koga u Bosni i Hercegovini pa ni za njega ni za RS. A ukoliko nastavi, onda naravno da je prvorazredna obaveza visokog predstavnika da zaštiti suverenitet, integritet Bosne i Hercegovine i dostignuti nivo reformi”, rekao je Džaferović.

Poručio je da će Bosna i Hercegovina biti branjena.

“Bosna i Hercegovina će opstat. Ona je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma”, dodao je Džaferović.