BiH

područje usk

Stotine migranata u Krajini boravi u divljim kampovima: “Odavdje je lakše preći granicu”

15/10/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Abdul iz Afganistana već nekoliko mjeseci boravi u improviziranom kampu u šumi kod Velike Kladuše, te je već pet puta pokušao preći granicu s Republikom Hrvatskom

Nekoliko stotina migranata i izbjeglica i dalje samoinicijativno boravi u improviziranim – divljim kampovima na području Bihaća i Velike Kladuše, bez obzira na pogoršanje vremenskih uslova. Takvu odluku prvenstveno obrazlažu neposrednom blizinom graničnom pojasu sa Republikom Hrvatskom, odnosno lakšim načinom da se pokušaju domoći ciljne destinacije u Evropskoj uniji.

Abdul iz Afganistana već nekoliko mjeseci boravi u improviziranom kampu u šumi kod Velike Kladuše, te je već pet puta pokušao preći granicu s Republikom Hrvatskom.

-Uslovi u ovom našem kampu su nikakvi, međutim, granica je u neposrednoj blizini, tako da nam je dosta lakše organizirati pokušaj prelaska. Ja sam konkretno pokušao već pet puta, ali svaki put me je spriječila hrvatska policija. Oduzeli su mi dokumente i mobitel i vratili me nazad u Bosnu i Hercegovinu. Želja mi je da porodicu dovedem do neke sigurne zemlje Evropske unije, tako da ću nastaviti i dalje – kazao je Abdul.

Nekontrolirani boravak migranata i izbjeglica u napuštenim objektima i ovakvim vrstama improviziranih kampova uslovio je, nažalost, i povećanje broja slučajeva remećenja javnog reda i mira građana Bihaća i Velike Kladuše, što je potvrđeno i iz Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK).

-Nažalost, u posljednje vrijeme imamo više prijava i žalbi građana. Obično se radi o incidentima, slučajevima remećenja javnog reda i mira ili povremeno krivičnim djelima u kojima su vinovnici migranti. Dakle, broj takvih prijava i žalbi je u posljednje vrijeme povećan, ali policijski službenici sve rješavaju na adekvatan način – izjavio je Feni glasnogovornik Uprave policije USK Adnan Beganović.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić potvrdio je da su radovi na izgradnji Migrantskog centra “Lipa” u završnoj fazi, ali da još uvijek nema zvaničnu informaciju kada će se u novoizgrađeni kamp useliti prvi migranti.

-Mi smo također nestrpljivi, jer nam je u interesu da na odgovarajući način smjestimo sve ove ljude, naročito ranjive kategorije iz improviziranih kampova kod Velike Kladuše. Zaista se nadamo da za to neće biti potrebno još dugo vremena – rekao je Feni ministar Kljajić.

Broj korisnika usluga privremenog šatorskog naselja na lokalitetu Lipa mijenja se skoro svakodnevno, iako ih je većina zadovoljna sadašnjim boravišnim i životnim uslovima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.