BiH

reakcije

Džaferović se oglasio nakon odluke članica NATO-a

05/12/2018

Smatra da je provedba godišnjih nacionalnih programa u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u potpuno u skladu sa svim ranije donešenim zakonima i odlukama BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ova odluka predstavlja veoma značajan iskorak u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO, koji je jedan od osnovnih vanjsko-političkih ciljeva naše zemlje”, rekao je Džaferović.

Smatra da je provedba godišnjih nacionalnih programa u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u potpuno u skladu sa svim ranije donešenim zakonima i odlukama Bosne i Hercegovina.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktrivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a”.

U junu 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u ime Predsjedništva BiH podnio generalnom sekretaru NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP).

U Strategiji vanjske politike BiH koju je Predsjedništvo BiH usvojilo u martu 2018. godine navodi se:

“Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.”

Stoga od institucija BiH očekuje da u saradnji sa NATO-om odmah preduzmu sve neophodne radnje na optočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.