BiH

Reakcije

SDA o hapšenju generala Drekovića: Uzalud im trud

05/12/2018

Iz SDA napominju da je nedopustivo da se stvaranjem vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina pokušavaju izjednačiti agresor i žrtva

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje jutrošnje hapšenje generala Ramiza Drekovića.

Navode da je neprihvatljiv sam čin hapšenja osoba koje su uvijek spremne da se odazovu pozivu pravosudnih institucija i da se to može tumačiti jedino kao namjera da se branitelji BiH dodatno ponize.

SDA je čvrsto opredijeljena za procesuiranje svih ratnih zločina, kao i za neovisnost pravosudnih institucija, ali je više nego očigledno da je Tužilaštvo BiH podleglo političkim pritiscima i da se vodi kampanja protiv branilaca Bosne i Hercegovine.

Iz SDA napominju da je nedopustivo da se stvaranjem vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina pokušavaju izjednačiti agresor i žrtva.

– Još jedanput podsjećamo da su snage koje su branile Bosnu i Hercegovinu sistematski spriječavale i kažnjavale zločine u svojim redovima, dok su snage koje su izvršile agresiju na BiH sistematski planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Broj zločina sistematski počinjenih od snaga koje su izvršile agresiju na BiH neuporedivo je veći od broja zločina počinjenih od pojedinaca u redovima Armije BiH te je stoga neprihvatljivo stvaranje vještačkih balansa u broju pokrenutih krivičnih postupaka i izrečenih sudskih presuda. Vjerujemo u nevinost generala Drekovića i uvjereni smo da će se to, kao i u nizu ranijih slučajeva, na kraju i dokazati – saopćeno je iz SDA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.