Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

haag

Džaferović se susreo s kraljem Nizozemske Willemom-Alexanderom

Susret s nizozemskim kraljem
HAAG, 25. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravi u posjeti Kraljevini Nizozemskoj. Na početku posjete susreo se sa nizozemskim kraljem Willemom-Alexanderom, a potom je posjetio i Ambasadu BiH u Haagu. Foto FENA/Amer Kajmović

Predsjedavajući Džaferović čestitao je kralju Willem-Alexanderu predstojeći nacionalni dan Nizozemske, 27. april – Kraljev Dan

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravi u službenoj posjeti Kraljevini Nizozemskoj.

Na početku posjete Džaferović se susreo s nizozemskim kraljem Willemom-Alexanderom u kraljevskoj Palači u Haagu, a potom je posjetio i Ambasadu BiH u Haagu.

Tokom dužeg i srdačnog razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Džaferovića sa kraljem Willem-Alexanderom još jednom je naglašeno snažno prijateljstvo između naše dvije države, posebno u svjetlu obilježavanja 30. godišnjice od uspostave diplomatskih odnosa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Džaferović upoznao je kralja sa aktuelnom situacijom kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu zapadnog Balkana, te podvukao značaj daljeg intenziviranja saradnje između Bosne i Hercegovine i Nizozemske u svim domenima.

Također, predsjedavajući Džaferović zahvalio se na principijelnoj podršci Kraljevine Nizozemske euroatlanskom putu Bosne i Hercegovine, te njenoj izgradnji kao funkcionalne i efikasne države. Tokom sastanka naglašena je značajna uloga u odnosima između dvije države koju ima brojna bosanskohercegovačka dijaspora u Nizozemskoj.

Predsjedavajući Džaferović čestitao je kralju Willem-Alexanderu predstojeći nacionalni dan Nizozemske, 27. april – Kraljev Dan.

Protokolom je planirano da se Džaferović danas sastane i sa gradonačelnikom Haaga Janom van Zanenom, a nakon toga i s predsjednicom Predstavničkog doma Parlamenta Verom Bergkamp, te s predsjednikom Senata Janom Anthoniejem Brujinom.

Također, danas je planiran sastanak i s generalnom direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe Kathryne Bomberger.

Drugog dana posjete planirani su sastanci s predsjednicom Međunarodnog suda pravde Joan E. Donoghue, te s predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda Piotrom Hofmanskim, a zatim zamjenicima glavnog tužioca Mammeom Niangom i Nezhatom Shameemom.

Džaferović će posjetu završiti sastankom s premijerom Nizozemske Markom Rutteom, 26. aprila, u zgradi Vlade Nizozemske.