Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemački mediji

Rusi masovno odlaze u egzil u Beograd, ali ih je tamo iznenadila podrška agresiji i Putinu

Prosvjed potpore Rusiji u Beogradu: Palili baklje na putu prema zgradi predsjedništva
15, April, 2022, Belgrade - A protest was organized near the monument to Tsar Nikolai due to Serbia's vote in the United Nations General Assembly for the suspension of Russia from the UN Human Rights Council. Photo: Milan Maricic/ATAImages 15, april, 2022, Beograd - Kod spomenika caru Nikolaju organizovan je protest zbog glasanja Srbije u Generalnoj skupstini Ujedinjenih nacija za suspenziju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava. Photo: Milan Maricic/ATAImages

Kako piše list, hiljade Rusa koji emigriraju sada su u Beogradu

Na posljednjem beogradskom prosvjedu protiv rata u Ukrajini bilo je mnogo ruskih doseljenika, primjećuje reporter njemačkog lista Frankfurter Rundschau. Među njima je bio jedan čelist koji je po izbijanju rata izgubio posao u orkestru u Sankt Peterburgu, prenosi Deutsche Welle.

“Otpušten sam jer sam pred kolegama iznio mišljenje o ratu”, rekao je za njemački list. Porodica  njegove majke i supruga potječu iz Ukrajine.

“Zapravo smo već poslije aneksije Krima htjeli emigrirati iz Rusije. Rat u Ukrajini bio je kap koja je prelila čašu.”

Kako piše list, hiljade Rusa koji emigriraju sada su u Beogradu.

“Rusima ne treba viza za ulazak u Srbiju. Srbija, kandidat za EU, ne sudjeluje u sankcijama EU. Od početka marta je više od 300 firmi, prvenstveno u IT sektoru, prebacilo sjedišta iz Rusije ili Ukrajine u Srbiju.”

U beogradskim bankama kažu da sve više Rusa otvara račune, a mediji procjenjuju da ima 20.000 do 30.000 došljaka.

Kako navodi frankfurtski list, “došljaci ipak u rusofilnoj Srbiji ne nailaze na predrasude, za razliku od onih koji odlaze u zapadnoeuropski egzil. U Srbiji se ne moraju pravdati za Putinov rat koji ionako mahom osuđuju. Umjesto toga ih muči sasvim drugi fenomen – u Beogradu nailaze na domaće Putinove obožavatelje.”

Muzičar iz Sankt Peterburga kaže da mu je drago što u Beogradu smije prosvjedovati protiv rata, ali da je šokiran što se ovdje prodaju majice s Putinovim likom i što ih ljudi dobrovoljno nose.