Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O otkazivanju sastanka

Džaferović: Želimo da očuvamo dostojanstvo i ponos BiH

Poštovati Dejtonski sporazum znači potštovati svih 11 aneksa. Odlazak OHR-a iz BiH zagovaraju snage koje stalno govore o secesiji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da je s kolegom Željkom Komšićem odbio susret s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom želeći na taj način očuvati dostojanstvo i ponos domovine Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi nismo veliki i važni kao Rusija, ali BiH ima svoje mjesto u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku”, rekao je Džaferović.

Istakao je da je Lavrov, ali i Ruska Federacija iskazala u više navrata da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Ali izjave Lavrova, kao i izjave koje se već duže ponavljaju kroz stavove koje iznosi ambasador Ruske Federacije u BiH govore drugačije. Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati sve njegove anekse. A, prva stvar koja se navodi je država BiH, njen kontinuitet, zastava i grb i institucije. To se mora poštovati. To jučer nije ispoštovano”, rekao je Džaferović, osvrćući se na jučerašnji boravak Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije u Istočnom Sarajevu.

Poštovati Dejtonski mirovni sporazum, kaže Džaferović, znači poštovati svih 11 aneksa sporazuma. A, jedan od njih, je, kaže i prisustvo visokog predstavnika u BiH.

“Visoki predstavnik je potreban BiH. Njegov odlazak zagovaraju snage koje govore o secesiji. To zasigurno zna i Lavrov. Mora se poštovati visoki predstavnik. On mora biti u BiH dok se ne promijeni Ustav i počne normalno funkcionirati. To BiH ne može po postojećem Ustavu”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je da su se vlasti BiH još 2005. opredijelile za NATO put, 2009. je donesena odluka o podnošenju zahtjeva za Akcioni plan za članstvo u NATO, a prošle godine je podnesen Program reformi koji je faktički ANP, a ove godine se priprema novi.

“Sve je to jučer osporavano. Jer, kazano je da se poštuje i uvažava Rezolucija Narodne skupštine RS-a. Naši unutrašnji ciljevi su poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, izgradnja multietničke države BiH, poštivanje prava svih naroda na cijelom teritoriju BiH, ekonomske i ukupne državne reforme. Vanjskopolitički ciljevi su članstvo u EU i NATO savezu. To su definirane odluke uz sudjelovanje svih naroda. Odluke se ne mogu mijenjati. Jučer je to na svoj način dovedeno u pitanje”, poručio je Džaferović.

Džaferović je naveo da su se on i Komšić, nakon razmatranja šta poduzeti kao odgovor na jučerašnja dešavanja tokom posjete Lavrova u Istočnom Sarajevu, odlučili na ovaj potez.

“Bila je ideja da odemo i sve kažemo ili ne odemo. Procijenili smo da je ovo jača poruka za Rusku Federaciju, domaću javnost i cijeli svijet. To je i poruka partnerima EU i NATO da smo mi ponosni i odlučni ljudi. Kada jednom donesemo odluku onda je se svi moramo pridržavati. Rusija treba poštovati ono što smo donijeli kao odluke”, stav je Džaferovića.