Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Komšić: Lavrov je pokazao nepoštivanje države BiH

Da stvar bude gora, sinoć je objavljeno na društvenim mrežama stav glasnogovornice gospodina Lavrova koji u jednu ruku jeste jedna vrsta prijetnji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić objasnio je danas u zgradi Predsjedništva BiH razloge odbijanja sastanka s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom kazavši kako je svojim postupcima ruski diplomata pokazao nepoštivanje države domaćina i njenih institucija, javlja Anadolu Agency (AA).

Komšić je kazao kako je Lavrov među tri najbolja svjetska diplomata, koji iza sebe ima veliko iskustvo, znanje i na kraju silu, čiji su potezi i postupci do kraja isplanirani i svaki nastup šalje poruku.

“Ono što smo imali priliku gledati otkad je Lavrov došao u Bosnu i Hercegovinu po meni su poruke, ne njegove lične, nego zemlje koju predstavlja. Nedostatak državne zastave na sastanku s Miloradom Dodikom nije greška protokola. Ponavljam, riječ je o cijelom aparatu koji iza njega stoji i koji je savršeno savršeno informisan o svemu u BiH. To doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja pa čak i negiranja institucija države BiH”, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH je kazao da izjava Lavrova kojom pozdravlja rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o tzv. vojnoj neutralnosti također govori da je ruski ministar savršeno informisan i iskusan.

“On izbjegava činjenicu da takvu odluku mogu donijeti samo državni organi i da je Bosna i Hercegovina donijela odluku o budućnosti evropskih i atlantskih integracija. U donošenju tih odluka učestvovao je i Dodik. Lavrov zna da takvu vrstu odluke ne može donijeti NSRS i da takvu odluku donose Predsjedništvo i Parlament Bosne i Hercegovine”, rekao je Komšić.

On je kazao da je kroz ova dva primjera Lavrov pokazao nepoštivanje institucija i ustavnog sistema i države BiH.

“Naše uvjerenje je da s Ruskom Federacijom imamo najbolje moguće odnose, ali isto tako očekujem da svi oni koji predstavljaju Rusiju poštuju odluke ustavom određenih institucija BiH što sada nije slučaj”, rekao je Komšić.

On je podsjetio i na stav glasnogovornice MVP-a Rusije na društvenim mrežama koju je Komšić protumačio kao jednu vrstu prijetnje.

“To je nešto na čemu ne možemo graditi svoje odnose s Ruskom Federacijom”, rekao je Komšić i dodao da mogu od prijateljskih zemalja očekivati i tražiti da poštuju institucije države BiH i odluke koje su institucije donijele u skladu s ustavom, a ne da to negiraju i da tretiraju dio BiH kao nezavisnu državu. Komšić je kazao da je to utisak koji su imali nakon jučerašnjih sastanaka u Istočnom Sarajevu.