Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokazali da su na pravom putu

Džakula: UIO osigurala financijsku stabilnost svih nivoa vlasti u BiH

miro_dzakula01

Prikupljenih 3,2 milijarde KM, što je za 260 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle, rekordne godine, znači da smo osigurali financijsku stabilnost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. rekao je Džakula

Direkror Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Miro Džakula rekao je Feni da svaka porezna administracija mora definisati kvalitetne poslovne procese i taj plan provesti u djelo.

– Rezultati koje u financijskom smislu postiže Uprava pokazuju da smo na pravom putu. Prikupljenih 3,2 milijarde KM, što je za 260 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle, rekordne godine, znači da smo osigurali financijsku stabilnost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini – rekao je Džakula na ekonomskom samitu koji je danas završen u Bečićima, u Crnoj Gori.

Reforma poreznih uprava zemalja regiona i borba protiv sive ekonomije bile su glavne teme panela direktora poreznih uprava.

Posebno je naglašena potreba poreznih uprava za izradom strategija koje će puno kvalitetnije pokriti područje kontrole elktronskih računa, s obzirom na ekspanziju digitalne trgovine koja se odvija putem interneta.

Savjetnik MMF-a za zapadni Balkan Pekka Ruuhonen istakao je potrebu svih poreznih administracija u regionu da se kadrovski promijene i prilagode novim svjetskim trendovima. Elektronska komunikacija koja preuzima značaj uskoro će pokazati da oko 30 posto službenika u poreznim upravama više neće imati šta raditi.

Na ekonomskom Samitu u Bečićima sudjelovali su Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje, Miomir Mugoša, direktor Porezne uprave Crne Gore, Božidar Kutleša, direktor Porezne uprave Hrvatske, Goran Maričić, direktor Porezne uprave Republike Srpske, Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH i Enton Duro, direktor Porezne uprave Albanije.