Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džamiju u Travniku gradili muslimani, katolici i pravoslavci

dzamija-dub3

U prisustvu velikog broja vjernika, predstavnika vlasti i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) danas je u selu Dub, u blizini Travnika, svečano otvorena novoizgrađena džamija u čijoj izgradnji su učestvovali muslimani, katolici i pravoslavci, javlja Anadolu Agency (AA).

Više od 10.000 ljudi prisustvovalo je otvorenju džamije čiju izgradnju su u velikoj mjeri potpomogli i katolici i pravoslavci koji žive u BiH. Novu džamiju je otvorio desetogodišnji dječak Hamza Zuparović čiji je otac donirao najveća finansijska sredstva iz tog džemata za izgradnju džamije.

dzamija-dub1

“Danas je poseban dan za naš džemat. Ova džamija reflektuje poruke mira i suživota. Dodatna čar je što su izgradnju ovog vjerskog objekta potpomogli i pripadnici drugih vjeroispovijesti. Velike donacije su dali pravoslavci iz Brčkog i drugih gradova kao i katolici iz Viteza, Travnika, Bile…, a to je ono što ovu džamiju čini posebnom”, kazao je imam džamije u Dubu, Esad ef. Fuško.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Avdibegović kazao je „rijeka naroda danas je došla u džemat u Dub“.

“Rijeka naroda došla je danas u džemat Dub, a ovaj džemat to zaslužuje. Ovdje se odražava jedinstvo muslimana u radu ibadetu i čestitosti. Danas su ovi Bošnjaci otvorili i svoje srce i avliju”, istakao je Avdibegović.

dzamija-dub2

Džemat Dub ima 230 domaćinstava s ukupno 1.050 stanovnika. Džemat je smješten sjeveroistočno od Travnika. Prije izgradnje prve džamije vjerski se život odvijao u starom mektebu. Prva džamija izgrađena je 1936. godine. Stara je džamija služila 72 godine svojoj svrsi, da bi džematlije 15. februara 2008. godine srušili staru džamiju i za šest mjeseci izgradili funkcionalnu novu džamiju sa svim pratećim objektima (mekteb, gasulhana, kotlovnica, abdesthana, te poslovni i kancelarijski prostor).