Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saradnik Instituta za istraživanje zločina

Džananović: Moguće nekoliko scenarija presude Ratku Mladiću

mladic rociste

Naveo je da je moguće očekivati i da se ne treba iznenaditi ako se dese neke promjene

Naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA Muamer Džananović smatra da, kakva god bila pravosnažna presuda Ratku Mladiću, suštinski ona neće donijeti ono što su slične presude donijele u modernim društvima, da pripadnici naroda u čije ime su počinjeni zločini, kako je kazao, dožive katarzu ili samorasvjetljenje.

Mišljenja je da je što se tiče današnje presude, moguće nekoliko scenarija.

– Ipak je najbliži onaj koji se najčešće dešavao pred Haškim tribunalom a to je da se potvrdi prvostepena presuda kakva je izrečena. Međutim, treba biti oprezan jer i u posljednje vrijeme je bilo slučajeva gdje su se desile neke značajnije promjene u žalbenim presudama u odnosu na ranije izrečene prvostepene, a tu prije svega mislim na predmete Karadžić, Šešelj – kazao je Džananović.

Naveo je da je moguće očekivati i da se ne treba iznenaditi ako se dese neke promjene.

– U tom slučaju moguće je da Mladić bude presuđen i za genocid za jedno šire područje u još nekoliko općina koje su predmet optužnice, pogotovo smatram da je moguće da se to desi za Prijedor jer je tužilaštvo samo u ovom predmetu ta nova saznanja odnosno otkrivanje masovne grobnice pronađene na području Tomašice, odnosno te nove dokaze uključilo u ovu optužnicu. Time bi ta presuda mogla biti proglašena historijskom ali i povratiti neko povjerenje žrtava ako je to ikako moguće – ističe Džananović.

Smatra da bi eventualna takva presude, itekako uznemirila međunarodnu zajedicu jer bi se, pojasnio je, takvom presudom dokazalo da je pored prisustva UNPROFOR-a odnosno međunarodnih snaga ovdje, genocidni proces trajao znatno duže od onoga što je dosad presuđeno.

– Idealna presuda teško može biti donesena, a to bi bila ona u kojoj bi se dokazalo da je i Srbija učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu što je po meni naučno lako dokazivo, posebno u ofanzivama 1993. godine u Podrinju, prije svega u srednjem Podrinju, u osvajanju Cerske i Konjević-Polja gdje zaista postoji ogromna dokumentacija iz koje je jasno vidljivo da je Užički korpus Vojske Jugoslavije bio na terenu i vodio te operacije i zločine nad Bošnjacima – kazao je Džananović.

Naglasio je da ne treba isključiti ni mogućnost ublažavanja neke kazne Ratku Mladiću.

-Ne volim da ulazim u neke teorije zavjere međutim izmjena ovog sudskog vijeća izaziva djelimično sumnju. Osim što je Mladićeva odbrana tu činjenicu predstavila kao neki svoj veliki uspjeh, uz ostale sudije koje su promijenjene, novoimenovana sutkinja Nyambe koja je trenutno predsjedavajuća, bila je članica sudskog vijeća koje je osudila Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici, ali ona je izdvojila svoje mišljenje u tom postupku gdje je dešavanja u našoj državi nazvala građanski ratom, osporavala je razmjere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva RS i smatrala da Tolimir nije kriv – podsjetio je Džananović.

Smatra da pravosnažna presuda Ratku Mladiću neće biti značajnija od prvostepene iz 2017. godine.