Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Javne nabavke

Džeferovićeva apelacija i Uredba KS: Evo šta za Fokus kažu iz državne agencije

zgrada Agencije za javne nabavke FOTO Damir Begovic

Iz Agencije je izostala konstatacija da je Uredba o kontroli javnih nabavki upitna. Nema odgovora na pitanje o ranijem angažmanu Tarika Rahića na Uredbi

Iz Agencije za javne nabavke BiH na čijem čelu je trenutno Tarik Rahić očitovali su se nakon upita Fokusa o Uredbi o kontroli javnih nabavki KS koja je na snazi godinu i po, a koju je pred Ustavnim sudom BiH tek prije nešto više od sedam dana apelacijom osporio Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Piše: A. DUČIĆ

Kako smo objavili, Džaferović u apelaciji tvrdi da je njen sadržaj suprotan Zakonom o javnim nabavkama, a ovoj apelaciji prethodilo je opetovano mišljenje Agencije za javne nabavke od 7. marta ove godine u kojoj Rahić ističe da kontrola javnih nabavki ne može biti nadležnost nižih nivoa vlasti, te da treba razmotriti dalje postojanje Uredbe.

Ovo Rahićevo Mišljenje u ime Agencije za javne nabavke BiH iz 2022. dijametralno je suprotno Mišljenju Agencije za javne nabavke BiH iz 2019. godine tada na čelu sa Đenanom Salčinom. U njemu Salčin navodi da Uredba ide u smjernu saniranja gorućeg problema u sistemu javnih nabavki u BIH odnosno nepostojanja sistemskih rješenja za sve faze u lancu nabavke posebno kod nižih nivoa vlasti.

Tarik Rahić

U odgovorima za Fokus.ba Agencija kojojm danas rukovodi Rahić dosta je nedorečena, pa tako izostaje konstatacija da je postojanje Uredbe upitno. Osim što se naglašava da je Agencija isključivo nadležna za praćenje i primjenu i osiguranja pravilnog provođenja Zakona o javnim nabavkama, što niko ne dovodi u pitanje, iz Agencije u odgovoru za Fokus (koji potpisuje pomoćnica direktora Sanja Ćubela) se navodi da Agencija nije nadležna druge propise koji nisu donesenei na osnova Zakona o javnim nabavkama pa tako ni Uredbu.

VEZANI TEKST Zašto je Džaferović osporio Uredbu o kontroli javnih nabavki? Kafedžić poredao činjenice

Isto tako, kako naglašava, u nadležnosti Agencije nije ni davanje saglasnosti na propise i akte drugih organa, pa ni Uredbe. Isto tako nisu željeli davati komentar na apelaciju koja je podnesena Ustavnom sudu uz naglasak da „odluku treba prepustiti sudu“. Na kraju poručuju da nis potrebni ptezi bilo kojeg nivoa vlast koje vode u eventualnu razgradnju jedinstvenog sistema javnih nabavki.

Iako smo decidno postavili pitanje zašto se Uredba o kontroli javnih nabavki KS osporava danas iako je Tarik Rahić ranije učestvovao u realizaciji Akcionog plana za provođenje ove uredbe odnosno u njenoj implementaciji na njega iz Agencije za javne nabavke nismo dobili odgovor.

Podsjetimo, krajem maja se o svemu očitovao i šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić kazavši da su nejasni trenutni stavovi Agencije posebno zbog različitih mišljenja iste institucije i činjenice o Rahićevom angažmanu na Uredbi.

Erduan Kafedžić (Foto: OSCE)

– Vlada KS na sjednici održanoj 27.06.2019. godine Uredbu, a da su u njenoj izradi učestvovali stručnjaci iz oblasti javnih nabavki, uključujući i zaposlenike Agencije za javne nabavke BiH, koji u svom svakodnevnom radu pružaju tehničke pomoći i daju savjetodavna mišljenja ugovornim organima i ponuđačima u vezi s pravilnom primjenom Zakona o javnim nabavkama i podzakonskih akata – naveo je Kafedžić.

Imajući u vidu navedeno, može se zaključiti da je Uredba produkt zajedničkog rada eksperata iz oblasti javnih nabavki, a koji su bili predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i Agencije za javne nabavke BiH. Agencija je podržala i pohvalila aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo na donošenju Uredbe.

Treba naglasiti da Ured shodno članu 52. Uredbe daje preporuke za otklanjanje nezakonitosti i postizanje svrishodnosti javne nabavke, obavještava Agenciju za javne nabavke Bosne i Hercegovine o počinjenom prekršaju iz člana 116. Zakona, podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu u slučaju postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično dijelo.