Globus

saopštila vojska

Norveška vraća vojne helikoptere koje je kupila od Francuske i traži povrat novca

10/06/2022
Foto: Screenshot/YouTube

Norveška vlada je rekla da će takođe tražiti povrat novca u iznosu od pet milijardi kruna (523 miliona dolara) plus kamate i druge troškove od NH Industries, koji je u vlasništvu Airbus Helicopters (AIR.PA), italijanskog Leonarda (LDOF.MI) i Fokker Aerostructures iz Holandije

Norveška će vratiti vojne helikoptere tipa NH90 koje je naručila od francuske NH Industries jer su ili nepouzdani ili su isporučeni sa zakašnjenjem, izjavili su u petak ministar odbrane i vrhovni komandant vojske Norveške, prenosi Reuters.

Norveška vlada je rekla da će takođe tražiti povrat novca u iznosu od pet milijardi kruna (523 miliona dolara) plus kamate i druge troškove od NH Industries, koji je u vlasništvu Airbus Helicopters (AIR.PA), italijanskog Leonarda (LDOF.MI) i Fokker Aerostructures iz Holandije.

NH Industries do sada nije bio dostupan za komentar.

– Bez obzira koliko sati naši tehničari radili i koliko dijelova naručimo, to nikada neće učiniti NH90 sposobnim da ispuni zahtjeve norveških oružanih snaga – rekao je ministar odbrane Bjoern Arild Gram na konferenciji za novinare.

Prvobitni ugovor za 14 helikoptera potpisan je 2001. godine, ali Norveškoj je dostavljeno samo osam, saopćilo je ministarstvo.

– Imamo helikopter koji ne radi onako kako bi trebao raditi – rekao je general Eirik Kristoffersen, komandant norveških oružanih snaga.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.