BiH

federalni ministar

Džindić nakon sastanka o poskupljenju struje: Razmatrat ćemo i poskupljenja plina

11/10/2021
FOTO: Fena

"Razmotrit ćemo i naknadu za CO2 jer je EP BiH već ušla u taj sistem. Od sljedeće godine trebala bi se i ona plaćati i ona će se povećavati za 5 posto svake godine. Razmatrat ćemo i poskupljenja plina", kazao je Džindić

Sastanak u Vladi FBiH u vezi poskupljenja cijene električne energije okončan je bez konačnog dogovora, a dogovoreno je da će se u narednom periodu pokušati naći najbolje rješenje kako poskupljenje ne bi bilo ogroman udar na privredu.

Poskupljenje električne energije bila je tema sastanka Udruženja poslodavaca FBiH sa predstavnicima Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije, a na sastanku je dogovoreno da će se u narednih sedam do 10 dana o pokušati naći najbolje rješenje.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić rekao je da su napravljene odgovarajuće analize.

“Prosječna cijena prema privremenim društvima je oko 51 euro po megavat satu. Što se tiče snadbijevanja, prihod je iznad 400 miliona KM. To je sve dio analize. EP BiH izvozi oko 250 miliona električne energije. Desetak kupaca troši 70 posto energije i to je jedan podatak koji govori da treba ugraditi detaljnu analizu i analizu pomoći privrednicima, rekao je Džindić.

Dodao je da će se na tematskoj sjednici a Vlade FBiH predložiti mjere kako pomoći i promijeniti ako treba određene zakone.

“Razmotrit ćemo i naknadu za CO2 jer je EP BiH već ušla u taj sistem. Od sljedeće godine trebala bi se i ona plaćati i ona će se povećavati za 5 posto svake godine. Razmatrat ćemo i poskupljenja plina”, kazao je Džindić.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.