federalni ministar

Džindić: Ne vidim nijedan razlog za protest radnika Krivaje

dzindic_vlada_ fbih (1)

Svi oni koji u toku javnog oglasa predaju urednu dokumentaciju bit će sigurno zbrinuti i bit će im uvezan radni staž, poručio je ministar

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako ne vidi nijedan jedini razlog zašto se predstavnici radnika IP Krivaje iz Zavidovića okupljaju danas ispred zgrade Vlade FBiH, kazavši kako “ne mogu očekivati da ministar ili premijer idu s motkom i tjeraju nekoga da radi svoj posao”.

Kazao je kako su jučer održali sastanak s predstavnicima radnika IP Krivaja u stečaju koji su imali dva zahtjeva, od kojih je jedan da se pomogne radnicima koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, a ne mogu zbog neizmirenih obaveza.

– Upoznali smo radnike s tim da je javni oglas pri kraju i da će vjerovatno biti objavljen u ponedjeljak i da se trebaju prijaviti. Ujedno smo upoznali kolege da je u mandatu ove Vlade do sada izdvojeno blizu 9 miliona maraka za uvezivanje staža, upravo radnika IP Krivaja u stečaju i Krivaja Mobel također u stečaju. To su firme koje su gravitirale na istom području – kazao je Džindić.

Svi oni koji u toku javnog oglasa predaju urednu dokumentaciju bit će sigurno zbrinuti i bit će im uvezan radni staž, poručio je ministar.

Drugi zahtjev radnika bio je da se Vlada FBiH uključi u sudski proces u Kantonalnom sudu Zeničko-dobojskog kantona.

– Mi smo odgovorili da se ne možemo miješati u sudske procese niti je to naša nadležnost, ali smo danas jednim zaključkom Vlade zadužili Agenciju za reviziju privatizacije da izvrši reviziju privatizacije IP Krivaje i da u narednih 60 dana dostavi Vladi FBIH izvještaj – istakao je Džindić.

Dodao je kako će nakon izvještaja Vlada poduzeti naredne korake koji su u skladu sa zakonom i njenim nadležnostima.

– Dakle, sudski proces je u toku i on ima svoje procedure i termine. Mi se u to ne smijemo miješati, niti hoćemo. Nakon revizije poduzet ćemo određene korake – naglasio je ministar.