Biznis

premijer rs

Višković se pohvalio da će najniža plata u RS-u biti povećana na 540 KM

20/05/2021

Rekao je i da se Vlada RS "odriče" 70 miliona KM koji će biti pretočeni u povećanje plata u Republici Srpskoj

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Vlada danas utvrdila set zakona kojim se omogućava povećanje plata svim radnicima u Republici Srpskoj, za što će iz budžeta biti izdvojeno 70 miliona KM.

Nakon sjednice Vlade, Višković je naglasio da su u prvom planu bili zakoni o platama zaposlenih u oblasti zdravstva, visokog obrazovanja i studenstkog standarda, oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i đačkih domova, zaposleni u oblasti kulture, Ministarstva unutrašnjih poslova, te pravosuđa, osim sudija i tužilaca.

“Osim ovih zakona, utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima. Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku da najniža plata u Republici Srpskoj bude 540 KM”, rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Rekao je i da se Vlada RS “odriče” 70 miliona KM koji će biti pretočeni u povećanje plata u Republici Srpskoj. Zahvaljujući povećanju neoporezivog dijela ličnih primanja sa 500 KM na 700 KM, povećanje plata imaće svi radnici u RS-u, kaže Višković.

On je objasnio da će, zahvaljujući tome, plate u zdravstvu biti povećane i do osam odsto.

“Tako će plate od 800 KM biti uvećane za 8,1 odsto ili 65 KM, za platu od 1.000 KM povećanje je 7,7 odsto ili 77 KM, za platu od 1.500 KM povećanje je 107 KM, a za platu od 2.000 KM povećanje je 137 KM, a za platu iznad 2.500 KM povećanje je 197 KM”, rekao je Višković.

Višković je naglasio da će najniža plata u Republici Srpskoj od juna biti 540 KM, što je, pretvoreno u eure, 276 eura.

“Ta plata u Federaciji BiH iznosi 208 eura, u Srbiji 272, u Crnoj Gori 222 eura, u Sjevernoj Makedoniji 247 eura. I prije ovog povećanja, najniža plata u Republici Srpskoj je najveća u regionu”, istakao je Višković.

Višković je naveo da je prosječna plata u aprilu dostigla 998 KM, čime je već više od osam mjeseci znatno veća nego u Federaciji BiH, te da se bilježi rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.