Federalni ministar

Džindić: Plin je potekao prema BiH, moramo imati zalihe

nermin dzindic – fena (1)

Vidjeli smo da jedan poremećaj na ovom ili bilo kom gasnom toku može napraviti problem ako nemamo neku zalihu za neko određeno vrijeme, konstatovao je Džindić

Plin iz Bugarske potekao je prema Srbiji i Bosni i Hercegovini nakon što je otklonjen kvar na gasnom sistemu u Bugarskoj – izjavio je na pres-konferenciji u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić pozivajući se na informacije od nadležnih ministara Bugarske i Srbije.

– U međuvremenu, kad se kvar desio, mi smo pravili alternativu – kako da obezbijedimo minimum količina gasa da bi nam sistem ostao ‘na nogama’. Vrlo teško, ali smo uspjeli da dogovorimo određene količine kako bi potrebe gasnog sektora FBiH bile zadovoljene. Također je održan zajednički sastanak sa svim akterima u gasnoj privredi u FBiH, s kantonalnim preduzećima Sarajevogas i Toplane te s federalnim preduzećima – BH Gasom i Energoinvestom. Uključili smo i resornog kantonalnog ministra i razgovarali o tome kako preći na alternativna goriva do saniranja problema. Uspjeli smo i taj dio dogovoriti, pa smo razgovarali i o problemu vezanom za nominovano-potrošeno jer se nominovane i potrošene količine gasa prilično razlikuju na dnevnoj bazi, o čemu za sve postoji dokumentacija, do u detalje – kazao je Džindić.

On je za sutra najavio tematsku sjednicu Vlade Federacije BiH o stanju u energetskom sektoru, čiji jedan dio će biti posvećen aktuelnim prilikama u gasnom sektoru. Bit će predloženi i određeni zaključci nakon proteklih zajedničkih razgovora aktera gasne privrede.

Jedan od zaključaka će se odnositi na zaduženje upravama Energoinvesta i BH Gasa da nađu rješenje za skladištenje prirodnog gasa za nepredviđene situacije.

– Vidjeli smo da jedan poremećaj na ovom ili bilo kojem gasnom toku, do obezbjeđivanja alternativnog snabdijevanja južne, sjeverene ili istočne interkonekcije, može dovesti do problema ako nemamo sigurnosne zalihe za neki period. Ima tu puno studija, projekata, koji su rađeni u nekom od prethodnih saziva vlada te čak i u bivšoj državi, ali nikad nisu završeni. Dakle, zaključkom pripremljenim za sutrašnju tematsku sjednicu Vlade FBiH, uprave BH Gasa i Energoinvesta će biti zadužene da naprave način, rješenje i model, odrede lokaciju i kapacitete kako bi Federacija BiH, u slučaju sličnih poremećaja, mogla mirno spavati – kazao je ministar Džindić.

Prijedlog narednog zaključka za sutrašnju sjednicu Vlade će biti da BH Gas ubrza aktivnosti na projektu Južna interkonekcija te drugih konekcija, kao i da poveća nadzor i stepen održavanja na postojećem gasovodu.

Problem koji se desio u Bugarskoj, navodi Džindić, može se desiti bilo kad, na bilo kojem drugom mjestu.

– Šta bi bilo kad bi se problem desio na potezu između Kladnja i Sarajeva, od Zvornika do Kladnja ili na nekoj drugoj lokaciji? Dakle, stepen pripravnosti i održavanja treba povećati na maksimum i interventno djelovati na postojećem gasovodu, uraditi sve što treba da mu se produži vijek dok druge interkonekcije ne budu izgrađene – kazao je resorni ministar.

Jedan od narednih prijedloga zaključaka bit će da Energoinvest i Sarajevogas naprave interni sporazum o interventnim mjerama za hitne nabavke.

– Došli smo bili u situaciju prije nekoliko dana da smo pronašli određene količne gasa i da smo ih mogli kupiti, ali da je cijena energenta u to vrijeme deset puta veća u odnosu na cijenu po kojoj Energoinvest inače nabavlja. Stoga neko mora napraviti sporazum i staviti paraf da u slučaju potrebe za hitnom nabavkom, neko mora reći da se nabavka može obaviti i pod ekstremnim uvjetima i cijenama – dodao je Džindić.

Naredni prijedlog zaključka za Vladu je u smjeru da Energoinvest kao snabdjevač utvrdi zajedno s drugim kompanijama iz gasnog sektora metodologiju obračuna za razliku nominovanih i utrošenih količina gasa.

– Dakle, ako najavite dnevnu potrošnju, primjerice, od 130.000 kubika plina, a potrošite 250.000, moraćemo napraviti obračun kako da tih 130.000 bude fakturisano po cijeni dogovorenoj sporazumom, ugovorom, a razlika u odnosu na nominovano da se fakturiše po nekoj drugoj vrijednosti jer i Energoinvest ima određene troškove da bi se obezbijedila puno veća količina plina od planirane. Štaviše, i u kriznim momentima, vrlo je teško nabaviti takve različite količine plina i drugih energenata, a kad nije bila kriza, vrlo je lako bilo nabaviti i u roku od sata – kazao je Džindić.

Jedan od zaključaka koji će sutra biti predložen Vladi FBiH na tematskoj sjednici bit će da uprave kompanija Sarajevogas, Energoinvest i Toplane usaglase način internih ušteda kako bi cijena koja je na tržištu ekstremno porasla za čak 71 posto od Nove godine ostala nepromijenjena za građane do kraja 2021. godine.

O toj temi je u međuvremenu održan dodatni sastanak te je razgovarano o mogućim modelima.

Džindić napominje da ti modeli neće biti predočavani javnosti dok ne budu usaglašeni i potvrđeni odlukama vlada – kantonalne i federalne.