kongres

Edin Forto ponovno izabran za predsjednika Naše stranke: “Sloboda pojedinaca na prvom mjestu”

FOTO: H. Aljović/Fena
Edin Forto

Na današnjem Kongresu su za potpredsjednike Naše stranke izabrani – Behija Kulović, zastupnica u Skupštini ZDK, Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini KS i Alen Girt, vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva

Dosadašnji predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto ostaje na toj funkciji i naredne četiri godine, odlučeno je danas na Izvještajno-izbornom kongresu te stranke u Sarajevu.

Za potpredsjednike NS-a izabrani su Alen Girt, vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva, Behija Kulović, dopredsjedavajuća u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Uskoro bi stranačka Izborna komisija trebala saopćiti ove i rezultate za Glavni odbor, nakon čega ih treba potvrditi Kongres kako bi ti rezultati postali zvanični.

– Naša stranka će nastaviti biti i socijalna i liberalna. Ondje gdje smo na vlasti, borit ćemo se da sve socijalno ugrožene skupine, uz podršku sistema, prestanu biti ugrožene i postanu ravnopravni, aktivni kreatori društvenog ambijenta koji će biti i po njihovoj mjeri. Također, sloboda pojedinca će nam ostati na prvom mjestu uz potpuno poštivanje i kolektivnih prava koja nikad nismo sporili. Ljudska prava nisu švedski sto, ne biramo ništa već afirmiramo sve – izjavio je Forto.

Najavio još snažniju afirmaciju zelenih politika koje su i dosad bile jedan od temelja djelovanja Naše stranke, a što se tiče uspjeha Naše stranke na sljedećim izborima rekao je da je minimum koji očekuje da na lokalnim izborima Naša stranka osvoji isti broj glasova kao što je osvojila na Općim izborima 2022. te da na Općim izborima 2026. u Parlamentu BiH svoj klub pojača za još jednog člana.

Forto je svoj govor završio rečenicom koja se odnosi na evropsku budućnost BiH.

– Svi u BiH, regiji i Evropskoj uniji moraju znati da je Naša stranka najpouzdaniji partner za evropsku BiH – poručio je novi/stari predsjednik ove političke organizacije.

Na današnjem Kongresu su za potpredsjednike Naše stranke izabrani – Behija Kulović, zastupnica u Skupštini ZDK, Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini KS i Alen Girt, vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva.

Također, birani su i Glavni odbor, Nadzorni odbor te Etička komisija, a usvojene su i izmjene Statuta Naše stranke te Programska deklaracija.

Kongresu je prisustvovao i veliki broj gostiju iz političkog života BiH, regije i EU. Neki od njih su – Klemen Grošelj, EU parlamentarac i izvjestilac u EU parlamentu za BiH; Annelou van Egmond, potpredsjednica Saveza liberala i demorkata Evrope (ALDE), Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije i predsjednik Liberala Jugoistočne Evrope (LIBSEEN) te Marijana Puljak, zastupnica u Hrvatskom saboru, navodi se u saopćenju Naše stranke.