"Izvan okvira"

Edin Urjan Kukavica: Trebamo revoluciju, sve smo zagadili

Edin Urjan Kukavica

Oprezan sam sa ljudima koji preslobodno tumače Božiju volju, poručio je Edin Urjan Kukavica

Treba biti vrlo oprezan s ljudima koji tvrde da znaju šta Bog zapravo namjerava i čini, mišljenja je šejh Edin Urjan Kukavica, bosanskohercegovački kolumnista, književnik i esejista, koji je gostovao u novom izdanju emisije Izvan okvira na N1.

Centralna tema gostovanja Urjana Kukavice bile su objave i komentari pojedinih religijskih predstavnika u zemlji i svijetu o tome kako se pandemija korona virusa može razumijevati kao Božija kazna, na što je Kukavica rekao da je oprezan s ljudima koji preslobodno tumače Božiju volju.

“Oprezan sam sa ljudima koji preslobodno tumače Božiju volju. Uvijek se ispostavi da Bog upravo želi ono što oni čine. S druge strane, između globalne prijetnje i apsolutne univerzalne sile – Boga – kakva je razlika? Kada je Bog prestao biti univerzalna, ultimativna sila koja određuje sudbinu svijeta? Bogu nije ispod časti uzeti za primjer mušicu. Sad nešto što je nevidljivo golom ljudskom oku skrenulo nam je pažnju na nešt što je beskrajno nezamislivo svojom veličinom I veličanstvenošću. Virus koji ne možemo vidjeti okrenuo nas je Bogu kojeg ne možemo ni zamisliti ni dočarati. Ja sam vrlo oprezan s ljudima koji tvrde da znaju šta Bog želi, namjerava, čini”, kazao je uvodno Urjan Kukavica u emisiji na N1.

Iz sakralne dimenzije, kaže on, ishodi moralna dimenzija, a nama je potrebna moralna revolucija. Potrebna nam je mentalna, intelektualna higijena, tvrdi.

“Zagadili smo sve što smo zagaditi mogli. Trebamo etičku obnovu, trebamo revoluciju u tom domenu. Nakon te revolucije, neće nam padati na pamet krvave revolucije. Savremeni čovjek devoluira, vraća se u primitivne dimenzije. Vidimo po stupnju nasilja koliko čovjek može biti primitivan. A čovjek nije stvoren da ubija. Nije stvoren da ugnjetava. Bog nas je stvorio da bismo se upoznavali, a ne da bismo se ubijali. Ovo što čovjek čini je potpuni atavizam, to čak nije ni životinjska dimenzija jer životinja ne ubija bez potrebe”, naglasio je Kukavica za N1.