Edukacija za korisnike elektronskog registra oporuka u Federaciji BiH

notar

Zbog skore uspostave elektronskog registra oporuka i drugih nasljednopravnih poslova u Federaciji BiH Notarska komora FBiH organizirat će sutra u Sarajevu edukaciju za korisnike elektronskog registra.

Pored notara kao povjerenika suda i djelatnika notarskih ureda, na edukaciju su pozvani i predstavnici općinskih sudova u Federaciji koji rade na vanparničnom referatu i komuniciraju s predmetnim registrom, kao i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH te Federalnog ministarstva pravde.

Kada bude uspostavljen, elektronski registar će, putom internetske stranice Notarske komore FBiH i posebne šifre koja će im biti dodijeljena, biti dostupan svim ovlaštenim korisnicima, a to su notari, sudovi i diplomatsko-konzularna predstavništva BiH. Na istoj internetskoj stranici nalazit će se i praktične upute, kao i pravni propisi koji reguliraju ovo područje.

Registar je online aplikacija koju će Notarska komora Federacije BiH voditi na osnovu Zakona o nasljeđivanju u Federaciji Bosne i Hercegovine i Pravilnika o načinu vođenja Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova u FBiH. Kako je riječ o značajnoj novini u pravnom sistemu BiH sutrašnja edukacija smatra se vrlo značajnom za uspješan start elektronskog registra oporuka drugih nasljednopravnih poslova u Federaciji BiH.