Ef. Dautović: Bajram je posebna porodična radost

ferid-dautovic123

Bajram je dan radosti svih ljudi, a posebno je radost muslimana koji su u mjesecu ramazanu iskazivali predanost i poslušnost Bogu time što su postili cijeli mjesec ili nekoliko dana. Također, Bajram je posebna porodična radost koja je nezamjenjiva bilo čim drugim – istaknuo je za Fenu glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović, uoči jednog od najznačajnijih muslimanskih praznika Ramazanskog bajrama.

Efendija Dautović podvlači da muslimani posebno osjećaju duhovnu puninu završetkom posta i Bajramom kao danom veselja, jer su sretni što su ispostili mjesec ramazana te u određenom smislu pobijedili samoga sebe i potvrdili da mogu imati samokontrolu. U tome im je vodilja vjera da će ih Bog nagraditi što su se žrtvovali i odricali ugodnosti.

– Ljudi u ovom vremenu u kojem živimo pokazuju i tu solidarnost koja je važna i s drugim ljudima. Ona se pokazuje tako da osobe koje obilježavaju Bajram posjećuju jedni druge, čime pojačavaju svoja prijateljstva i komšiluk. U Bosni se uvijek vrednovao i cijenio Bajram i od muslimana i nemuslimana. Muslimani su u tome vidjeli porodičnu radost jer su zajedno ramazansko vrijeme provodili u postu, iftarima, teravijskom druženju i noćnom ibadetu, a onda se kroz porodični ambijent raduju samom Bajramu – kazao je on.

To je i praznik u kojem muslimani, dodao je ef. Dautović, radost dijele uvijek i sa svojim komšijama. Smatra to važnim za islamski život muslimana, ali i ukupni društveni ambijent jer se time razvija solidarnost i suosjećajnost.

Podsjeća i da za Bajram muslimani obično obilaze svoje umrle, odlazeći na mezarja gdje se uz molitve prisjete njihova života. Islamska zajednica je odredila drugi dan Bajrama kao Dan šehida, kada različite delegacije organizirano posjećuju mezare.

Ovaj praznik neizostavno je popraćen i bogatom trpezom, uz obilje tradicionalnih bosanskih jela kada članovi porodice, uz prijatelje i komšije, uživaju u druženju i radosti završetka posta.

Možda i centralno mjesto na takvoj trpezi zauzima “kraljica kolača” – baklava, koju domaćice obično pripreme i nekoliko dana prije Bajrama, a posebno joj se raduju djeca.